Francisco Albo, de Quios, navegant grec en la primera volta al món

2 minuts
Castell de Quios. Foto: gloriacondal

El 10 d’agost de 1519 comencen l’aventura, a partir d’una idea de dos anys abans, quan Magallanes proposa al rei Carles I d’Espanya obrir una ruta a les “ illes de les Espècies”, a Orient, sense vulnerar els compromisos amb Portugal, amb qui s’havien repartit els drets de conquesta del món. Així, en lloc de navegar cap a l’est, ho farien per l’oest. Un dels molts problemes va ser la falta de tripulació, en un viatge de resultats incerts. Entre els estrangers contractats hi ha tres navegants de Quios: Francisco Albo, Ximon de Axio i Antonio de Axio. De Rodes n’hi ha tres més, un de Corfú i dos de Nàuplia.

Fundacio Tsakos. Quios. Foto: gloriacondal

Travessen el que s’anomenà Oceà Pacífic, arriben al sud d’Amèrica i descobreixen un pas entre l’Atlàntic i el Pacífic (que anomenaren estret de Magallanes). I d’allà continuen cap a Orient. Durant el viatge pateixen tot tipus de penalitats: tempestes, gana i set, malalties, enfrontaments… Magallanes mor assassinat i el substitueix Elcano. Havien arribat a la terra de les espècies i van retornar cap a occident, vorejant Àfrica. Toquen terra ferma a Sanlúcar de Barrameda el 6 de setembre de 1522 amb la nau Victoria, l’única que els quedava i una vintena de supervivents, Francisco Albo entre d’altres, amb un tresor incalculable: un diari que va escriure on deixa constància de tota la ruta. L’ambaixada d’Espanya a Grècia i l’Institut Cervantes d’Atenes van plantejar una sèrie de propostes per recordar la contribució essencial dels navegants grecs.

Monument als navegants grecs que van fer la primera volta a món. Xios. Foto: gloriacondal

Una de les iniciatives va ser el documental de Pedro Olalla Francisco Albo: navegants grecs a la primera volta del món (Φρανθίσκο Άλμπο. ‘Ελληνες ναυτικοί στον πρώτο περίπλου της Γης) (38’).


El 2020 es va col·locar a Rodes un monument de reconeixement de l’escultor Juan Ramon Martin, amb el lema: “A vosotros, los primeros que me dieron la vuelta” i a Quios hi ha una còpia als jardins de la Fundació Maria Tsakos amb el lema en llatí i en grec.

Casa Maria Tsakos, Kardamila, Xios, on es formen els joves futurs navegants. Foto gloriacondal

Font: Pedro Olalla

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges, Viatges per Grècia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari