Santuari de Santa Maria de Salgar

El Montsenc és una serralada que s’estén entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. A partir d’Artesa de Segre, es poden conèixer indrets molt interessants i plens de pau.

Santuari del Salgar. By Angela Llop

El poble de Foradada està situat sota una penya; si es puja al cim es té una bona vista de la vall i de la resta de pobles propers. A prop hi ha el nucli de Montsonís, amb l’impressionant castell i el santuari de Santa Maria de Salgar. S’hi arriba per un camí que surt de darrera el castell  en direcció al riu. El recinte es troba sota una balma i està protegit per un mur de pedra. Hi destaca l’església, un claustre renaixentista i un gran edifici.  Diuen que el nom ve de l’àrab algar, que significa cova. Inicialment era un santuari marià, on es venerava una imatge romànica de la Verge. El 1783 hi consta una comunitat de cinc membres a més d’un matrimoni que s’encarregava de feines diverses: ella a la cuina i ell al pas de barca. El convent no va resultar afectat per la Guerra del Francès i s’hi van refugiar frares de l’orde carmelità. La imatge gòtica que va substituir la romànica va desaparèixer el 1936. Nosaltres hi vam anar amb motiu d’una comunió familiar i tant el recinte com els voltants ens van agradar molt. Es pot entrar a l’antic convent i pujar unes escales i passarel·les fins arribar a unes coves, dalt de tot, on hi ha una capella. La vista és excepcional.

Interior santuari Salgar. Foto: Angela Llop

També ens vam acostar fins al poble abandonat de Rubió de Baix, que es troba després d’un càmping abandonat tocant al riu, en un turó. Hi resta l’ermita, els murs i parets, antigues canalitzacions i, dalt de tot, les torres.

Castell de Rubió

Vam dinar en una casa de colònies, cal Petit, a Vilanova de Meià, que queda a l’altra banda del Segre. Un indret agradable, amb un petit bosc, mates oloroses de timó i un caminet que acaba en un penya-segat sobre el riu.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Santuari de Santa Maria de Salgar

  1. caterina ha dit:

    Caram! Crec que m’hauria d’apuntar amb vosaltres per a poder fer tants viatges a llocs apassionants i tantes excursions! M’adopteu una temporadeta??? ;D

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s