Turó de l’Escletxa

turo escletxa

Turó de l’Escletxa, a la dreta. Foto: gloriacondal

Sortim de Mollet amb una llum especial. Mentre veiem el sol entre núvols, a l’altra banda tenim un cel blau fosc, quasi negre. La Mola té una claror especial, preciosa. L’objectiu de l’excursió d’avui és pujar el pessebre del Club Muntanyenc Mollet al turó de l’Escletxa, al Bages.

Can Gall de Dalt

Can Gall de Dalt. Castellbell i el Vilar. Foto: gloriacondal

Després de passar Terrassa veiem la silueta del Torrot de l’Obac o la Torrota, de Vacarisses. Una mica més endavant arribem al Gall Pigat, una urbanització del municipi de Castellbell i el Vilar situada a la banda sud-oriental, al sud de la Bauma, que marca el límit amb el terme de Vacarisses. Aparquem tocant a la carretera, en una esplanada on hi ha una pila de contenidors, a tocar del ranxo de cavalls Natural Hipic. Abans de començar a caminar prenem la xocolata desfeta ben calenteta amb melindros, obsequi del Club. Creuem la carretera per sobre les vies del tren, passem sota el túnel de la C-16 i comencem a pujar.

cabana pedra sec

Cabana de pedra seca. Al fons, Montserrat. Foto: gloriacondal

Al cap de poca estona passem pel costat de les ruïnes de can Gall de Dalt. Pugem pel sender seguint les indicacions blanques i vermelles del GR-5, arribem a una pista, que seguim a l’esquerra, i tornem a prendre un corriol per acabar de pujar el desnivell. Tot el camí, vistes espectaculars i diferents de Montserrat, i també, als vorals del camí, elements de patrimoni agrícola com barraques de pedra seca, brucs, farigoles i romanís, amb pins, roures i alzines.

montserrat desde escletxa

Montserrat des del turó de l’Escletxa. Foto: gloriacondal

El Turó de l’Escletxa és un cim de 447 m, a mig camí entre els parcs naturals de S. Llorenç del Munt i de Montserrat, inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC. Fa uns anys era un pas tradicional per accedir fàcilment dalt dels cingles que envolten el turó, però una esllavissada el va tancar. Els equipadors de la VF de la Cinglera del Resistent (Castellbell i el Vilar) ho van arranjar i es va recuperar. Amb la inclusió dins dels 100 Cims, se l’està coneixent més.

pessebre CMM

Pessebre 2018 CLub Muntanyenc Mollet. Ceramista: PIlar Montserrat. Foto: gloriacondal

Arribem a dalt, on trobem un vèrtec geodèsic en un espai petit, justet per la quantitat de gent que som. Mirem i repassem els cims de Montserrat… alguns del grup van estar ahir al santuari, dins l’etapa 3 del GR 5, La Beguda Alta-Montserrat. Col·loquem el pessebre sobre el vèrtex, repartim panderetes entre la quitxalla, als més grans les gorres vermelles, acordió a punt… i comencem a cantar nadales; després, repartim neules i vi dolç. Deixem el pessebre a la barraca que hi ha una mica més avall, a veure si no ens el prenen (perquè l’anem a recollir dintre d’unes setmanes i l’any passat algun brètol el va robar). Sort que tenim una artista ceramista que n’ha fet un altre. Gràcies pert la persistència, Pilar!

pessebre escletxa

Grup Club Muntanyenc Mollet. Turó de l’Escletxa. Foto: joan Planas

Baixem tot fent una petita variant (marques verdes) i arribem a Mollet a l’hora de dinar. Salutacions, comiats i bons desitjos per a tothom.

8 km/ Desnivell ↑ 220 m / ↓ 220 m. Durada: 3.30 h /Circular / Dificultat: Baixa

mapa escletxa

Mapa situació turó de l’Escletxa

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Turó de l’Escletxa

  1. Anònim ha dit:

    Un plaer fer el pre-Nadal amb vosaltres i el teu acordió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s