Ruta de l’Ebre. Del naixement al Delta

Indicadors GR 99 al Garxal. Delta de l’Ebre. Foto: gloriacondal
3 minuts

L’Ebre fa 961 km comptats des d’on neix, al Pico de los Tres Mares fins que arriba al Delta. Travessa Cantàbria, Castella i Lleó, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya. El recorre a peu el Camino natural del Ebro o GR99, però li falta manteniment i bones indicacions. Sovint hi ha trams que no es poden fer perquè estan tallats i no està actualitzat. Hem fet aquesta ruta en diferents moments entre els anys 2021 i 2023 combinant cotxe i caminades. Hem conegut el riu, però també pobles, esglésies, ponts i gent. En alguns moments ens hem desviat de la ruta per visitar algun lloc que ens interessava.

Benifallet. Safarejos. Foto: gloriacondal

El que hem fet és apte per a totes les edats. El vehicle ens ha donat la llibertat que no hauríem tingut si hi haguéssim anat amb tren o bus. Ho hem fet en diferents èpoques de l’any (sempre pot ser un bon moment), en sortides de 5, 10 o 15 dies. Les etapes que expliquem al blog s’han fet en funció de la quantitat d’informacions que teníem per explicar. Poden ser de més o menys dies segons les ganes o els punts d’interès.

Podríem considerar que Tudela es troba a la meitat del recorregut. A Catalunya, la història de l’Ebre va molt lligada a la Batalla de l’Ebre durant la guerra civil. Pot ser un bon moment per conèixer els fets i els llocs.

Alguns pobles viuen de cul al riu. Un exemple: a l’oficina de turisme d’un poble de Castella molt turístic, quan vam preguntar pel GR, ens van dir: “pa arriba, pa abajo, todo es bonito”. Esperàvem més, companys!

Frias. Ruta Ebre. GR 99. Foto: gloriacondal

Hem conegut el tema de les espècies invasores, sobretot als pantans de Mequinensa i Riba-Roja, on hi ha molt turisme de pesca (amb força gent vinguda de l’estranger). A Tortosa també en vam parlar amb gent vinculada al riu, les històries dels silurs… i al Delta, amb els crancs, cargols-poma, musclos-zebra i tota la pesca, un greu problema que no sempre es pot solucionar com amb els crancs, que és posar-los a l’arròs.

Tortosa des del riu Ebre. Foto: gloriacondal

Indrets que ens han agradat més:

Vall de Valderredible, Orbaneja-Escalada-Pesquera, Monestir de Rioseco, Garganta de los Hocinos, Puente Arenas, Frias, S. Martin de Don i el moll, Briñas, Haro, Buñuel, Gallur, muralles de Grisén, Mequinensa, Faió, Flix, Pas de l’ase, Miravet, pas de Barrufemes, Assut de Xerta, Castellet de Tivissa, Tortosa, Delta.

Etapes:

Mapa de la ruta, cliqueu aquí:

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions, Viatges i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari