Querelle

Escandalós, provocador, fascinant… són algunes de les reaccions que hi va haver quan es va publicar per primera vegada l’any 1953 a França. Vaig llegir a la biblioteca un exemplar editat per Odisea l’any 2003, íntegre i sense censures per primer cop (havia vist la impactant pel·lícula que l’any 1982 va fer Fassbinder). L’autor, Jean Genet (1910-1986) va viure en la marginalitat tota la seva vida. Va estar moltes vegades a la presó per robatoris, però el que més marcà la seva vida va ser la seva homosexualitat. També el marcà el compromís polític. L’any 1982 Genet es troba a Beirut quan l’exèrcit d’Israel fa les matances de Sabra i Chatila. Llavors escriu un testimoni contundent i d’una bellesa aclaparadora, Quatre hores a Chatila.

Querelle. Jean Genet

Però tornant al llibre que comentem, el narrador de la història explica les trifulgues de Querelle de Brest, un mariner d’un vaixell, dins del món dels desheretats i marginals. El llibre, magníficament escrit, sap transmetre les emocions, la generositat, la sordidesa i la bellesa dels seus personatges.  “Si Genet i la seva obra fascinaven i escandalitzaren és perquè obligaven a encarar el dilema entre llibertat absoluta i docilitat convenient, sense deixar espai per al confortable compromís buit de passió i de risc en què s’instal·la la majoria de ciutadans responsables”, diu Eduardo Mendicutti en el pròleg.

Recomanat llegir-lo i veure la pel·lícula si es troba en DVD.

 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s