Narracions curtes de Hemingway

The young Hemingway

Hemingway de jove

Editades en versió original per James Fenton, el volum recull les narracions curtes dels primers anys, publicades en vida de Hemingway, des del 1923, a l’època entre el 1925 i 1930 (In our time), 1927 (Men without women), del 1933 (Winner take nothing) i algunes del 1938. La segona part del volum comprèn narracions del 1938 a 1985.

Hemingway na néixer el 1899 i fou Premi Nobel de Literatura l’any 1954. A principis de 1918 va marxar a Itàlia per participar en la Primera Guerra Mundial, com a conductor d’ambulàncies; retornà als EUA el 1919. El 1929 va escriure “Adéu a les armes” i durant la guerra civil d’Espanya va fer de corresponsal a Madrid. Arran de la seva experiència, va escriure “Per qui repiquen les campanes” el 1940. El 1952 publicà “El vell i el mar” pel qual obtingué el Premi Pulitzer. Amant del vi, les dones i malalt de càncer, es va matar el 3 de juliol de 1961.

Hemingway amb uns toros

Per mi, un dels seus grans valors és la capacitat de descripció de les coses, els sentiments i els paisatges. Uns quants exemples del llibre que recomano: A big two hearted river, la descripció d’un viatge amb tren, l’acampada al costat del riu, la pesca de les truites… juntament amb tots els altres relats que tenen el personatge de Nick com a protagonista. O Undefeated (Invicte), on retrata el món dels toros a Espanya i el món de la boxa a Fifty grand. A Wine of Wyoming fa una barreja lingüística de francès i anglès, que al final, si tens la sort d’entendre ambdues llengües, acabes llegint-t’ho sense fixar-te com va canviant. The gambler, the nun and the radio, una divertida narració on l’intèrpret va per la seva, el policia per una altra el jugador de cartes ferit, fa el que pot, mentre la monja infermera prega Déu perquè guanyi el seu equip i al final et preguntis què és l’opi del poble: la religió, la droga, el sexe, la música o la guerra… Hi ha relats vius i directes que retraten la guerra civil espanyola, producte del compromís polític de l’escriptor. El conte del Bon lleó és una petita i deliciosa narració sobre el lleó de la plaça de Sant Marc de Venècia. A On writting planteja idees bàsiques del seu concepte d’escriptor i afirma que voldria escriure com pintava Cezanne…

En resum, llegir Hemingway és gaudir de la lectura.
“The collected stories”, Everyman’s Library
Més informació sobre l’autor a: http://www.timelesshemingway.com

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s