Refugi d’Agramunt

Esglesia Agramunt. Foto: gloriacondal

El 5 d’abril de 1938 Agramunt va patir el primer bombardeig de la guerra civil. Hi van morir 19 persones; per això decidiren construir refugis, un d’ells sota l’església de Santa Maria, aprofitant la cripta que hi havia. També van protegir la façana amb la construcció d’una paret amb sacs. El desembre del mateix any va ser bombardejada quatre cops i el gener del 39, molts més. Justament el dia 6, hi ha constància documental i fotogràfica del bombardeig fet per l’aviació feixista italiana. Van llençar 4.000 Kg de bombes des de 4.300 metres d’alçada; la patrulla que bombardejava el sud de Guissona era comandada pel coronel Mario Vetrella, el mateix que va bombardejar Mollet del Vallès el 25 de gener del 1939.

L’any 2005 van fer obres de restauració al temple i vista la situació del refugi, decidiren restaurat-lo i obrir-lo al públic. Nosaltres el vam visitar i el vam trobar molt interessant, ben explicat i útil. Sortint, vam donar una volta pel carrer Sió, la plaça, el museu… i poca cosa més. Pels carrers no hi havia ni una ànima. Era diumenge al migdia i un termòmetre marcava 41 graus.

 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s