Dones, immigrants i musulmanes

Djaouira Moualhi

Triplement discriminades? Djaouida Moualhi, una sociòloga originària de Blida (nord d’Algèria) i nacionalitzada espanyola, durant dos anys ha fet un centenar d’entrevistes (48 dones que viuen a Catalunya i 52 a Llombardia, Itàlia) per elaborar la seva tesi. En les conclusions, diu que cada vegada més, l’autodeterminació femenina, la llibertat i la independència se sumen a les raons econòmiques per emigrar. Però no vol que la seva feina quedi en la teoria, sinó que voldria que el seu treball fos una eina útil per a la nostra feina, ja que aporta un bon coneixement de la realitat d’aquestes dones (estudis, situació familiar, aspiracions…) i pot ajudar en el disseny de polítiques d’immigració més eficaces. Djaouida creu que hi ha una sèrie de tòpics sobre l’islam, que enterboleixen la nostra visió. Còmics com Tintin, El Cortó Maltés, El Guerrero del antifaz o pel·lícules com No sin mi hija… distorsionen la realitat. Sota els vels, hi ha situacions – positives- que mai ens imaginaríem. Quan ella treballava en un institut algerià, es va donar una situació de crisi i van proposar que les mestres tornessin a la llar. Les professores que portaven vel van ser les primeres de dir que no, que allò era el seu lloc de treball i que no volien tornar. “L’hàbit no fa el monjo”, conclou. “Els problemes de les dones tenen la mateixa arrel i ens cal ser solidàries.”

Explica que durant la colonització d’Algèria, al seu poble hi havia una mestra molt maca que es deia Djaouira i l’àvia va voler que es digués com ella; de l’àvia va aprendre la força i l’autonomia. El pare li deia que estudiés, que havia de separar la religió de la tradició i que si estudiava, mai hauria de dependre de cap home.

Djaouida treballa en temes relacionats amb la immigració de les dones i els seus drets i ha guanyat el II Premi Jordi Solé Tura amb el treball “Les immigrants magrebines a Espanya i Itàlia”.

Més informació

http://www.molletvalles.net/index.php?id=1627

http://www.webislam.com/?idt=5649

http://www.islamyal-andalus.org/publicaciones/mujeres/mujer_islam21_5.htm

http://psoe-ospc.blogspot.com/2007/01/djaouida-moualhi-uab-mujeres-musulmanas.html

http://www.un-instraw.org/es/7.html

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Món àrab i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s