Inés y la alegria

ines

Inés y la alegria

Primer llibre d’un projecte narratiu anomenat Episodios de una guerra interminable, sobre la guerra civil que constarà de 6 novel·les independents, en record dels Episodios nacionales de Galdós. Aquest llibre explica la invasió de la Vall d’Aran l’any 1944 per part de la Unión Nacional Española, un exèrcit de republicans que tenen com a centre d’operacions Bosost. Al llarg de la narració, a estones explicada per la protagonista principal, Inés, i a estones per Galan, l’home de qui s’enamora, a més de la narradora omniscient, explica les vides d’uns quants personatges ficticis en el context dels anys posteriors a la victòria de Franco. Hi desfilen una sèries de personatges històrics, alguns coneguts, com Pasionaria, Azcárate, Carrillo… i d’altres no tant, com Jesús Monzón, el responsable directe del fracàs, Carmen de Pedro, Antón, etc.

Novel·la que enganxa, perquè Almudena Grandes traça uns personatges creïbles, autèntics, amb les seves contradiccions, il·lusions, misèries i pors. Situa, per a la gent que no en té ni idea, la vida en la clandestinitat; ens ha agradat, especialment, la part final, quan estan com a refugiats a la ciutat de Tolosa, la Inés munta un restaurant, i com se’n van sortint, amb l’ajuda i la complicitat de les altres dones.

Els fets d’aquesta invasió, desconeguts per a molts, són ben certs. Des del setembre de 1944, 4.000 homes havien anat creuant els Pirineus per diferents llocs, per despistar l’exèrcit franquista. El 19 d’octubre, 4.000 homes més van envair la vall d’Aran. Però els dirigents es van fer enrera i la invasió va fracassar. Arran d’aquests fets, Franco va fer construir una línia de búnquers de banda a banda del Pirineu, tal com explicàvem després de visitar els de Martinet.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s