La mà de Fàtima

panoramica calpujarras

Les Alpujarras

L’expulsió dels moriscos d’Espanya fa 4 segles és el context on Ildefonso Falcones situa la seva segona novel·la. La mà de Fàtima explica la història d’un jove morisc, Hernando, que oscil·la entre dues religions, la cristiana i la musulmana. Les seves peripècies comencen el s. XV amb la revolta de les Alpujarras i acaben amb l’expulsió dels moriscos el XVI.

Alpujarras 1

Alpujarras

Al llarg del llibre vivim situacions d’extrema violència (potser massa) a causa de la guerra, barrejades amb l’amor i la lluita del protagonista. Es narren fets que van passar a pobles de les Alpujarras com Ugíjar, un enclau fort del àrabs, Valor, pàtria de Ben Humeya, assassinat a Laujar o Juviles, dalt de la vall.

Alpujarras 2

ALpujarras

Quan acaba la guerra, Hernando se’n va a Córdova, on, al segle X havien conviscut les cultures jueva, àrab i cristiana. Capital d’Al Andalus l’any 716, tingué el màxim esplendor el 929, amb el califat. Hi vivien 250.000 persones i s’hi publicaven 60.000 llibres l’any. A la biblioteca d’Al-Hakam II hi havia 400.000 llibres; Abderraman I començà la construcció de la mesquita el 780. Només l’exercici metòdic de la crueltat i del recel el va mantenir en el poder, però fundà una ciutat que es convertí en la capital d’Occident. Abderraman II preferia l’amor i la literatura: entre el 828 i el 858 engrandí la mesquita (hi cabien 16.000 fidels). Després, els cristians hi van construir la catedral, la gran pifia.

guadalquivir

El Guadalquivir. Còrdova

La lectura ens permet fer un repàs històric d’aquests fets. La rendició de Granada respectava molts drets, però 8 anys després, el cardenal Cisneros imposà la cristianització forçosa i violenta. Hernando intenta buscar els elements comuns a les dues religions per trobar la pau, però no ho aconsegueix.

mesquita de cordova

Mesquita de Còrdova

No hem entès, però, que el malvat de la trama, Brahim, aguanti fins a la pàgina 676, perquè les 2 persones més properes, Hernando i Fàtima, tenien motius i ocasions per fer-lo desaparèixer molt abans. És difícil entendre com podien suportar tanta violència, que arriba a afartar, i no fer res.

La mà de Fàtima o Hamsa és un amulet protector que fan servir musulmans i jueus. Té forma d’una mà plana simètrica i 5 dits. A l’Alhambra de Granada, a la porta de la Justícia, a la porta de clau del primer arc hi ha cisellada a la pedra una mà de Fàtima, del 1348. La coprotagonista del llibre en duia una penjada del coll, que conserva Hernando fins al final.

 

Per situar-se en els antecedents del context d’aquesta novel·la, val la pena llegir un llibre d’Antonio Muñoz Molina, La Córdoba de los omeyas, Planeta, 1998

La mà de Fàtima, Ildefonso Falcones. Rosa dels vents, Barcelona, 2009. 923 pàg.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres, Món àrab i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s