De la fageda d’en Jordà a Les Cols

Fageda d'en Jordà. Garrotxa

Fageda d’en Jordà. Garrotxa

Saps on és la fageda d’en Jordà? preguntava el poeta Joan Maragall. I continuava: si vas pels volts d’Olot, amunt del pla… La Fageda d’en Jordà s’estén pels municipis de Sta. Pau, Olot i les Preses. És un bosc de faigs (Fagus sylvatica) molt especial, assentat sobre una colada de lava del volcà Croscat, amb un relleu de petits turons, que la gent d’allà anomena “tossols”. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i a prop hi ha l’església romànica de S. Miquel de Sacot (s. XI). També hi ha la majoria dels 40 cons volcànics i 20 colades volcàniques de la comarca. La vegetació de la zona és variada, amb alzinars, rouredes i fagedes.

Tossol, a la Fageda d'en Jordà. Garrotxa

Tossol, a la Fageda d’en Jordà. Garrotxa

Nosaltres hem anat fins a l’aparcament de can Serra, al km 4 de la carretera d’Olot a Santa Pau, on hi ha un extens aparcament per deixar cotxes i autocars (una pila de quitxalla visitava el parc amb les seves mestres; alguns, pujaven als carros per fer-hi la volta; després els hem trobat pel mig de la fageda, buscant fulles per fer un treball sobre la tardor).

Fulles de faig. Fageda d'en Jordà. Olot

Fulles de faig. Fageda d’en Jordà. Olot

Hem caminat per l’itinerari 2, després de passar a l’altra banda de la carretera. Feia un sol que escalfava i després de passar pel monument en homenatge a Joan Maragall ens hem anat endinsant entre els faigs, colors torrats, grocs, algun verd que no era faig, arrels immenses que escapaven de terra, raigs de sol que es filtraven entre les branques i fulles, pedres volcàniques de tipus aa, amb la superfície porosa. No teníem gaire temps però el bosc estava preciós. Després hem anat a recollir el nét d’una amiga i ens n’hem anat a dinar al restaurant Les Cols. Un plaer.

Gallines de la Garrotxa. Restaurant Les Cols

Gallines de la Garrotxa. Restaurant Les Cols

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a De la fageda d’en Jordà a Les Cols

  1. Anònim ha dit:

    Un passeig curt pero intens, les tonalitats de la tardor avui s’han barrejat amb les tonalitats dels productes de La Garrotxa al nostre paladar. Com ben dius UN PLAER PELS SENTITS!

  2. Anònim ha dit:

    No se perque ha sortit anonim, Carme Ruiz

  3. Anna Monserdà ha dit:

    Fa anys que no he estat per la Fageda d’en Jordà. M’heu fet entrar ganes d’anar-hi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s