Grecia en el aire

Old Athens

Atenes antiga

Pedro Olalla ens planteja un passeig per Atenes amb un objectiu clar, com diu el subtítol del llibre: Herències i desafiaments de l’antiga democràcia atenesa vistos des de l’Atenes actual, una excel·lent lliçó d’història fins a l’actualitat per fer-nos viure a on van arribar els antics atenesos i fins a on poden perdre ara.

La polis. Pilar Gomez UOC

La polis. Pilar Gomez UOC

El llibre és una lliçó de com es va fent una democràcia, dels perills i mancances, a partir de l’anàlisis rigorosa del passat, que acaba advertint que no es pot construir un món diferent sobre una societat indiferent. I conclou, si no lluitem, el dret a la salut serà un luxe, l’educació, un privilegi de classe, el treball serà tan barat que quasi no influirà en el preu del producte, legions d´éssers humans estaran disposats a tot per un entrepà, ens hauran fet insolidaris i delators… llavors, diran, la crisi haurà acabat. Que això no passi depèn de nosaltres.

Pericles

Pericles. Foto: gloriacondal

Comencem el passeig al turó de les Nimfes, on hi ha el monument a Philoppapos. A la Roca Sagrada, quan encara no hi havia temples, Solón (s. VI ane), va decretar la nul·litat del deute que esclavitzava gran part de la població: sacrificà les ambicions dels creditors a favor de la supervivència del deutors. D’aquí anem fins a Pynx. Mai, l’opinió d’un home comú va tenir tant pes polític com la va tenir els qui llavors es reunien en aquesta esplanada. Continuem fins a la roca de l’Areòpag i després baixem al passeig de l’Apòstol Pau. A la dreta hi ha la vella Àgora dels atenesos (àgora = reunir), l’espai polític per excel·lència.

Stoa d'Atal

Stoa d’Atal. Atenes. Foto: gloriacondal

Molt a prop, al barri de Thiseion (Teseu) amb el Cafè Atenaion Politeia (cantonada Apòstol Pau/Akamantos,1). Arribem a la plaça Teseu i després de l’entrada al metro trobem el c/Adrià: al núm. 9 hi ha la taverna Eridanos. A 7 m de fondària, al fossat del tren, hi ha un gran bloc de pedra amb els fonaments de l’antic Pòrtic Real. Aquí conservaven els atenesos les Lleis de Solón, la fi del monopoli de la justícia per part de l’aristocràcia i la possibilitat que tothom formés part dels tribunals.

torre vents agora romana atenes

Torre dels Vents. Atenes. Foto: gloriacondal

Dins de l’Àgora, uns metres al sud del temple d’Apol·lo hi havia l’altar dels Herois Epònims, en representació de les 10 tribus sobre les que s’articulava la vida política. Al darrera, el Buleuteri, seu executiva de la democràcia. El Consell dels Cin-cents de Clístenes supervisava les tasques encomanades a funcionaris específics. Els actuals diputats del parlament són buletís (Βουλευτής), que deriva d’aquest antic òrgan. Al costat hi havia el Metròon o santuari de la mare dels déus, que a Grècia significa “registre públic”; a tocar, l’edifici circular de la Tholos, encarregat de les funcions més importants durant un mes (rotatiu). Des de llavors, cap poble ha tingut una participació tan directa en la redacció, sanció, aplicació i derogació de lleis.

turo licabet

Atenes. Turó Licabet. Foto: gloriacondal

Anem cap al sud de l’Àgora, l’entrada pels que venien del mar, on hi ha una petita fita de pedra, on van trobar restes d’una sabateria; Plutarc va escriure: “Ja m’agradaria haver estat sabater a Atenes […], perquè a casa meva hi hagués vingut Sòcrates i s’hauria assegut a parlar al meu costat…” La presó on va estar i morir era aquí, al barri dels marmolistes. La via que porta a les ruïnes del que queda és un sender paral·lel a un regueró d’aigua que baixa cap a l’Àgora. Retornem al cafè Atenaion Politeia i d’aquí caminem fins al Cafè Thiseio (Apòstol Pau, 25) des d’on es veu l’Àgora i l’Acròpolis.

Acropolis des del Pnyx

Atenes. Acropolis des del Pnyx. Foto: gloriacondal

A l’Àgora començava el barri dels ceramistes, que arribava fins al bosc sagrat d’Academo, -ara un jardinet tancat- a la porta de Dipilo. El Museu Arqueològic del Ceramic recull part del que es va trobar a les excavacions. L’antic camí queda interromput per un gran mur que creua el trànsit sorollós de l’av. Pireu. A la cantonada de Vasilikon/Kratylou va aparèixer el panteó de la família Licurg, deixeble de Plató. Tota la zona és plena de restes del cementiri, envoltada de grafits i deixadesa.

Acropolis atenes desde Licabet

Atenes. Acropolis des del mont Licabet. Foto: gloriacondal

En un jardí del barri de Kolonos hi havia l‘Acadèmia de Plató, fundada l’any 388; en aquest jardí va escriure La República i Aristòtil hi va estudiar 19 anys. En la seva època, la política s’havia distanciat de l’ètica, però lluitaren per tornar a aproximar-les. Entre les illes de cases de Plataion, Marathonos, Thespieon i Aisonos hi havia el jardí filosòfic d’Epicur. “Passa per la vida desapercebut” era una de les divises dels epicurs, reflex del desencant pel temes polítics.

Anem al Museu de l’Acròpolis, el monument a la democràcia i a la ciutat. En el fris de Fídias del Partenó, per primera vegada els mortals i els déus compartien espai. Seguim pels carrers del barri de Monastiraki i la biblioteca d’Adrià, entre aquest barri i Plaka i ens aturem al Cafè La bella Grecia (Mitropoleos 59) –Ωραια Ελλάς – que hereda el nom d’un vell cafè desaparegut al c. Hermes/Eolo; queda l’edifici, de parets ocre i ara hi ha una botiga de moda. D’allà, l’any 1862 va sortir una marxa popular per demanar l’abdicació del rei Odó.

Parlament Sintagma

Parlament. Plaça Sintagma. Atenes. Foto: gloriacondal

Acabem a la pl. Sintagma (Constitució), testimoni habitual de mobilitzacions, que ocupa el lloc d’un antic santuari de les Muses.

En grec: Η μετεωρη ελλαδα

En espanyol: Grecia en el aire, Acantilado, BArcelona 2015, 191 pàg.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Grecia en el aire

  1. Retroenllaç: ELS MILLORS LLIBRES DEL 2016. (Una ressenya col·lectiva de 39 lectors i 38 llibres). | Tot és una mentida

Els comentaris estan tancats.