Excursió al Museu dels Cítrics. Xios

Al poble s’organitza una excursió i ens hi apuntem. Som les úniques estrangeres en un autocar de 47 persones gregues, la majoria dones. La xerrameca i els riures són la tònica: una treu galetes per compartir, una altra xiclets, més galetes… L’objectiu és visitar Kampos. Atès que estem en plena primavera, podríem dir que és una visita per als sentits: sons d’aigua, olors de cítrics, gustos perfumats, vistes de colors, gestos d’alegria.

Chios

Casa Antuaniko. Kampos. Xios. Foto: gloriacondal

Kampos és un barri històric que forma part de la capital, Xios, del temps dels genovesos (1346-1566) i va esdevenir un centre de producció de cítrics dels més importants del món fins el s. XIX.

Citrus Αρωμα Μνημης χιος

Museu Citrics. Kampos. Xios. Foto: gloriacondal

El museu Citrus, un espai de l’any 1742 format pels edificis i el camp, és el lloc on s’explica i es veu tot. Les taronges, mandarines i llimones llavors eren fruits selectes, cars, no vistos. Veiem els orígens, desenvolupament i organització dels cítrics, des de l’arribada dels àrabs, via Sicília, als genovesos que van construir aquestes mansions.

Καμπος Χιος

Museu Citrics Xios. Paper embolicar citrics. Foto: gloriacondal

Durant els s. XVIII i XIX els mercaders xiotes van crear una xarxa de distribució per exportar a Amèrica (Nova York, Nova Orleans), Europa (Trieste, Livorno, Marsella, Barcelona, Londres, Liverpool, Manchester…), a Grècia, sobretot a l’illa de Siros, al principal port del país, Ermoupuli (el Pireu encara no existia). També arribaven a Alexandria, Istanbul, Bombai, Karachi… i Rússia: S. Petesburg i Odessa. Empaquetaven caixes de fusta massissa amb cada fruit embolicat en paper fi (n’hi ha mostres), com es feia abans. El 1850 una gran gelada provocà la mort de milers d’arbres i molta gent marxà. El terratrèmol de 1881 acabà de fer la resta, però van sobreviure.

Καμπος χιος

Casa Antuaniko Kampos Xios. Foto: gloriacondal

Visitem també Casa Antouaniko, només oberta el primer diumenge de mes. Un pati enorme amb tarongers, una sínia antiga en funcionament, profunda, que porta l’aigua del pou a una font, que alhora l’aboca a un estany-safareig. D’allà, pels canals, rega l’hort. Molts rosers en flor, d’espècies diferents. Al terra, mosaics de pedra en forma de sanefes i flors. La casa-mansió té dues plantes i està habitada. Les dones que ens acompanyen es fixen molt en les cortines, els «tapetes», els cobertors dels llits, tot fet a mà, és clar, com jo, com jo… diuen.

Fan sucs i productes derivats (melmelades, massapans, barres de sèsam…), el bar era ple de gent, i també la botiga, però els comptes no surten. Molts pleguen, tallen els arbres, venen el terreny i en treuen molts diners, perquè és un barri distingit. Si no són capaços de trobar alternatives, el futur és força negre.

Καμπος χιος

Kampos Xios Grecia. Sínia. Foto: gloriacondal

Αnem al sud de Karfàs, a Agia Ermioni, en una zona molt turística (hotels, apartaments, tavernes…), amb platges llargues, de sorra i planes. Aquest és el punt més proper a la costa turca (8 km). Dinem al restaurant Το Μπαχάρι al costat de l’ermita, un lloc enorme, ple de gent, grups, sorolls, moviment….

Αγια Ηπ0μιονης Χιος

Ermita Agia Ermioni. Xios. Foto: gloriacondal

Hem començat a dinar cap a les 4 de la tarda i cadascú demanava el que volia. Al nostre país, quan sortim en grup, o hi ha un menú únic o un primer plat comú i un segon a escollir, ja triat. Aquí no. Els pobres cambrers van de bòlit, tant per prendre nota, com per servir i després cobrar. Sort que són ràpids. La xerrameca que hi havia quan hem entrat, ha augmentat amb la nostra. Les iaies disfruten menjant, tothom parla i crida. S’ho passen bé!!! Ara mateix ni se’n recorden de la Merkel. Vivim el moment. Tots estan pendents de nosaltres i ens deixem cuidar. Els estimem.

L’excursió es va completar amb la visita a l’antic Hospital dels Leprosos

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Excursió al Museu dels Cítrics. Xios

  1. caterina ha dit:

    Un post molt interessant ple d’informació de llocs de Grècia que no coneixia. M’ha fet gràcia el comentari sobre Merkel! El riure i el somriure no s’han de perdre mai, encara que sovint costi 😉

    • Gloria Condal ha dit:

      A Grècia la Merkel personifica tot el que la UE els ha imposat. A qualsevol conversa surt ella… però malgrat els retalls de sous, pensions, augment d’IVA i resta impostos…. tenen la capacitat de saber viure el moment. Mil besades!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s