Un mes a Lagkada

Λαγκαδα Χιος

Lagkada Xios. Foto: gloriacondal

Us confessem el nostre racó favorit de Grècia: Lagkada, a l’illa de Xios (en anglès, Chios o Quios). Davant de la carnisseria sempre hi ha gats, esperant que els caigui algun tros de carn, o, si més no, olorar-la, mentre, els gossos van bojos per menjar peix. Viatjar trenca esquemes i ajuda a entendre.

Λαγκαδα. Κατσικι

Lagkada. La cabra, habitant habitual. Foto: gloriacondal

Aquest cop, com que hi arribàvem el Dissabte Sant, vam preguntar al Panagiotis, que ens lloga el cotxe, a quina hora tancaven els supermercats, perquè diumenge i dilluns era festa. Malauradament, va dir, tancaven abans que arribés el nostre vol, però si li dèiem què volíem, ell ens ho comprava i ens ho portava a l’aeroport juntament amb el cotxe. Al final no va caldre, però el gest és immens.

Λαγκαδα Χιος. Οχταποδια

Port de Lagkada Xios. Pops assecant-se al sol. Foto: gloriacondal

Lagkada és a uns 20 km al nord de la capital, a la costa, envoltat de pins que sorprenen entre el rocam dels voltants. El nostre amic Giannis ens explicava que els van plantar ell i altres nens i nenes de l’escola, quan eren petits. I feien guàrdia perquè cap foc els cremés. Per això, deia, els estimo tant. La gran escola havia allotjat molta mainada. Ara només hi van 18, inclosos els pàrvuls. La població baixa: són uns 600 habitants fixos, però els joves se’n van i la majoria són jubilats amb sous escassos.

Λαγκαδα Χιος

Port Lagkada Xios. Foto: gloriacondal

La vida es troba tocant a mar, on conviuen amb harmonia barques de pesca, alguns iots quan apareixen, i nombrosos cafès i tavernes on menjar i beure. En algun racó, alguna petita -molt petita- platgeta. Ens agrada anar a la taverna Passas, on hi ha un xicot tendre, el Iorgos, i al bar del Dimitris, que explica amb paciència als seus conciutadans què és això de la independència de Catalunya.

Λαγκαδα Χιος. Κυτσυμυρα

Kutsumura. Lagkada. XIos. Foto: gloriacondal

Tenen la gran església, l’equivalent a la nostra parròquia, on es casen, es bategen i celebren els enterraments, però n’hi ha moltes més: a un centenar de metres de la parròquia, una altra i molt a prop del mar, les de Sta. Irene i de Sta. Sofia. Al barri d’Agrelopos n’hi ha una altra amb una gran cúpula; més amunt, el poble abandonat de Kidianda, hi ha les de Sta. Anastàsia i la de S. Joan. I muntanya amunt, trobem l’església de la Verge (Panagia) i encara més amunt, la de S. Jordi, amb vistes impressionants a les illes Inusses i les costes turques.

Xιος. ψαρια

Peix Xios. Aigües transparents. Foto: gloriacondal

Hi ha una associació cultural molt activa que promou activitats culturals, com els cursos de dansa, cant, macramé, ceràmica… xerrades, excursions, etc. La majoria de la clientela són dones perquè, com a tot arreu, als homes els costa més sortir (o si ho fan, prefereixen anar al cafè).

Κεραμικα Λαγκαδα

Ταller ceràmica Lagkada. Foto: gloriacondal

A uns 10 km hi ha les costes turques; només fa 105 anys que Turquia els la va retornar, juntament amb altres illes, per un acord polític. També van retornar aquí desenes de grecs que vivien a Turquia, expulsats per aquest acord (i els turcs que vivien aquí van ser expulsats a l’altra banda). Milers de refugiats per obligació per acords signats des de dalt.

ορχιδέα λαγκαδα χιος

Orquídea. Lagkada. Xios. FOto: gloriacondal

L’arquitectura de cases i edificis té molt a veure amb els ocupants que han tingut al llarg dels segles, sobretot genovesos i otomans. Res a veure amb les postals de casetes blanques de les illes Cíclades.

Κυδιαντα Λαγκαδα Χιος. ΕΑΜ

Poble abandonat de Kidianda, Lagkada. Xios. Memorial EAM (Exèrcit Alliberament Nacional contra nazis. 1941-1944). Foto: gloriacondal

Comprem el peix, verdures i pa a las furgonetes que passen per davant de casa. Anem a buscar aigua a la font, a uns 25 m (la de casa no és potable). Tenim platges i muntanyes caminant. I la salutació de tanta i tanta gent que de seguida es fixa que hi ha dues dones estrangeres. I les accepta i les integra, i els mostra els costums i llengua. I tots, ens fem més rics.

Més informació:

General sobre l’illa: https://gloriacondal.com/2015/09/27/xios-chios/

Museu dels Cítrics :https://gloriacondal.com/2017/05/12/excursio-al-museu-dels-citrics-xios/

Antic Hospital de Leprosos: https://gloriacondal.com/2017/05/08/leproseria-de-xios-158-anys-despres-de-tancar-la-continua-dempeus/

Resum de tres mesos d’estada a Xios: https://gloriacondal.com/2016/07/12/98-dies-a-xios-grecia/

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Un mes a Lagkada

  1. manelxicota ha dit:

    I a nosaltres, que hi hem estat, no ens estranya que sigui el vostre racó favorit, sobretot, com dius, pels seus racons i la seva gent, sense haver de necessitar poblets emblanquinats de les Cíclades. Salut i records!

  2. caterina ha dit:

    Caram! Les fotografies xerren per sí soles! Són una autèntica meravella! Quines ganes de conèixer Xios qualque dia 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s