Tessalònica (Salònica)

Salonica, torre blanca. Θεσαλονικη

Tessalonica. Torre Blanca. Foto: gloriacondal

Tessalònica (Salònica) ha estat romana, bizantina i turca, i durant molts anys va ser el centre sefardí més gran de la Mediterrània. Molts pobles hi ha deixat les seves empremtes. La seva gran riquesa és la diversitat. És la segona ciutat del país i capital de la regió de Macedònia.

Tessalònica. Θεσαλονικη

La plaça Aristòtil és el centre neuràlgic, amb l’estàtua de bronze del filòsof amb el dit gros del peu daurat de tant tocar-lo. La Torre Blanca (torre veneciana del s.XV), és el símbol de la ciutat. Enllà, una escultura d’Alexandre Magne i més amunt, una altra contemporània, de paraigües.

L’església d’Agios Georgios (o Rotondahavia de ser el mausoleu del romà Galeri però acabà convertida en església bizantina. Larc de triomf de Galeriamb inscripcions de camells i escenes de la vida romana, és un punt de trobada d’amics i parelles.

Més amunt, l’església d’Agios Dimitriosamb una gran cripta, i encara més amunt la petita església del Profeta Elies, amb algunes pintures murals molt fosques. Lesglésia d’Agia Sofia té mosaics i unes làmpades d’or amb uns paons espectaculars; a la ciutat alta, l’església d’Ossios David (s. V), amb un pantòcrator amb un Crist jove, sense barba, cosa poc usual. Més amunt, la muralla de Teodosiamb la ciutat als nostres peus.

Θεσαλονικη, Tessalonica

Salònica. Arc triomf Galeri. Foto: gloriacondal

A la plaça Elefterias hi ha una escultura d’homenatge als jueus morts pels nazis. «L’any 1943, 366 jueus d’origen espanyol reben l’ordre de partir a un camp de concentració. El cònsol espanyol Romero Radigales informa els superiors de l’oferiment del govern suec de repatriar-los en vaixells de la Creu Roja, però l’aleshores ministro d’Exteriors Gomez Jordana li prohibeix fer res, per no enemistar el règim franquista amb el govern de Hitler. Al final, se salven». (Olalla, 2012). Ruta jueva: https://thessaloniki.travel/en/exploring-the-city/themed-routes/jewish-route

Salonica

Tessalonica. Arc triomf Galerti. Detall. Foto: gloriacondal

El barri Ladádika, és l’antic «barri xino»: tavernes, cafès i bars musicals (Salònica és la capital del gènere rebètic, prohibit en temps militars). També aquí sorgí el poema Epitafi, de Iannis Ritzos el 1936 en record de 12 treballadors morts en una manifestació, que Teodorakis va musicar. Youtube: Πού πέταξε τ’ αγόρι μου (On va volar el meu fill).

Salònica, Θεσαλονικη

Tessalònica. Muralla de Teodosi. Foto: gloriacondal

Dos museus: el Museu Macedoni d’Art Modernon recordem un bust en pintura d’Alexandre Magne fet per Andy Wharhol i algunes pintures naïf de Teodosi, i el Museu Arqueològic de Macedònia, al costat, molt bo. I per acabar, una volta pel mercat de Mondiano, amb molta vida. Al c/Karidi, tavernes i figures de cartró de mida natural dalt les teulades.

Θεσαλονικη

Tessalònica. C/Karidi. Foto: gloriacondal

Les obres del metro són eternes: sempre troben ruïnes!

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s