Kavala

Παναγια. Καβαλλα

Turó Panagia. Kavala. Grecia. Foto: gloriacondal

Kavala (63.000 habitants) és la segona ciutat de la regió de Macedònia, a Grècia. La primera és Salònica (700.000 habitants). Hi arribem des de Xios en un trajecte en ferri de 14 h, però també té aeroport. Dels dos cops que hi hem estat, la primera ens vam allotjar a l’Hotel Akropolis, un lloc senzill, des d’on vèiem l’illa de Tassos. El segon, just al costat, Airhotel Galaxy, (relació qualitat-preu molt bona) en una habitació que donava al c/Venizelos i vèiem l’aqüeducte; des del terrat, vistes a tot.

Kavala

Mesquita Ali Bey Kavala. Grecia. Foto: gloriacondal

La part més interessant és la ciutat vella, al turó de Panagia, habitada des del s VII ane, envoltada per grans muralles. Al s. XVI, amb Solimà el Magnífic, la ciutat fou reanomenada Kavala i reconstruïda. En aquest període es construeixen la fortalesa, l’aqüeducte i altres edificis. Comencem la visita per dalt de tot, on hi ha la plaça de Mehmet Alí, un orfe de 8 anys, nascut a Kavala cap el 1770, enviat a Egipte pel seu oncle, on arribà a ser governador el 1805. Hi ha la seva estàtua i casa seva, que es pot visitar. A l’altra banda, el Cafè Briki, amb vistes a la ciutat. D’aquí, caminant per cases d’arquitectura otomana i carrers estrets arribem a l’antiga mesquita d’Alí Bey, al costat de l‘església de la Panagia, construïda el 1965 sobre les ruines d’una església post-bizantina. Hi ha un pati amb petites estances al voltant.

Kavala

Turó de la Panagia. Kavala, vist des del castell. Foto: gloriacondal

Continuem fins al Castell, amb una part per fer-hi espectacles i una altra per visitar, amb una torre circular on es pot pujar a dalt amb vistes a les dues bandes de la ciutat; es pot trepar a la muralla i caminar per dalt. Al pati central, un llorer, un magraner, un lledoner…. Més avall hi ha l’edifici d’Imaret, reconvertit en hotel, però mantenint el vell edifici del 1817, quan Mehmet Alí va retornar i ordenà construir i finançar un complex amb dues madrasses, mesquita, escola, biblioteca, menjador popular…

Kavala

Imaret. Kavala. Foto: gloriacondal

A baix, l’Aqüeducte de Kamares (52 m d’alçada, amb 60 arcs). Molt a prop, el mosaic i monument a l’apòstol Pau, tocant a l’església d’Agios Nikolaos (antiga mesquita d’Ibrahim Pasha). El port i un llarg passeig marítim són plens de cafeteries i tavernes; els carrers de l’interior, plens de vida.

Kavala

Aqueducte Kavala. Grecia. Foto: gloriacondal

Visitem el Museu del Tabac, en un antic magatzem de tabac, dels més de 160 que va arribar a tenir la ciutat. El cultiu del tabac, varietat Basma a la zona va començar el 1829 i el 1860 es fan els primers magatzems per exportar-lo a tot el món. Arreu de la ciutat, cases d’estil neoclàssic, com l’Ajuntament i mansions d’amos de negocis de tabac.

Kavala

Ajuntament Kavala- Grecia. Foto: gloriacondal

Des de Kavala, una visita obligada: les ruïnes de l’antiga ciutat de Filipi, a 18 km.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s