Cardona, a la comarca del Bages, té dos espais que són de visita obligada: les mines de sal i el castell.

Muntanya de sal. Cardona. Foto: gloriacondal
La Muntanya de Sal ja era explotada en el neolític i més endavant pels romans, en superfície. No és fins el 1900 que es construeix una mina subterrània. El 1925 s’inicia el projecte per explotar-la i entre el 1926 i 1929 es construeix el complex industrial i habitatges per als directius i tècnis, però no per als miners i famílies, que vinguts d’altres regions d’Espanya, han de malviure com poden fins que el 1934 construeixen la primera colònia. Després de 60 anys d’explotació, la mina tanca, amb un balanç de 90 morts. La visita planteja un passeig per les antigues instal·lacions mineres: edificis, pous.. i l’entrada a la mina, tocant a l’immens dipòsit de residus, per recórrer passadissos, sota estalactites i parets de sal.
El castell de Cardona (feu un cop d’ull en aquesta Visita virtual), construït per Guifré el Pilós, domina la vall del Cardener i el salí. Els beneficis de la sal van convertir els senyors de Cardona en una de les nissagues més influents en la política, que van acabar emparetants amb els ducs de Medinacelli, vivint de renda, sense ganes d’invertir, el gran problema de l’España rendista i conservadora.

Castell de Cardona. Foto: gloriacondal
L’episodi més emblemàtic del castell és la resistència contra les tropes de Felip V durant la guerra de Successió, ja que va ser la darrera plaça que va capitular, el 18 de setembre de 1714, una setmana després de Barcelona. Ara dins del recinte de 62.000 m2 hi ha el Parador Nacional, el claustre gòtic, la torre de la Minyona i la col·legiata de Sant Vicenç, del 1040 (romànic llombart), on Orson Welles va filmar-hi algunes escenes de la pel·lícula Campanades a mitjanit (1965). Tot està envoltat per dues muralles, la més exterior del s. XVII. A la Casamata hi ha un exposició sobre la guerra de Successió i la Ruta 1714.
Val la pena fer una volta pel nucli antic, una vila murada d’època medieval, amb la plaça de la Fira i la imponent església de S. Miquel, gòtica, amb cripta i un campanar més antic. Davant, la petita plaça del Mercat, amb arcades. Pugem per la Volta de can Fondeví, al c/Major, cap a c/Hospital fins al mirador del castell, amb vistes espectaculars, tocant al vell edifici de l’Hospital de Cardona, del 1852, ara residència d’avis.

Església S. Miquel Cardona. Foto: gloriacondal
Més informació:www.cardonaturisme.cat