El oficial y el espía. J’accusse

joacusozola

Us sona l’afer Dreyfrus? Us sona J’accusse? O Jo acuso? Aquesta pel·lícula (vegeu trailer) va d’això. La condemna a un innocent a presó a un illot de la Guaiana francesa, però el coronel Piquart, destinat als Serveis Secrets, descobreix que Deyfrus és innocent. L’escriptor Émile Zola, amb el suport de l’escriptor Octave Mirbeau, el líder socialista Jean Jaurès i el radical Georges Clemenceau publica el 13-1-1898 al diari L’Aurore una carta al president de la República, Félix Faure, titulada J’accuse («Jo acuso»). L’efecte d’aquest escrit fou demolidor, i, de fet, ha perdurat fins avui.

l'aurore

Pel·lícula protagonitzada per Jean Dujardin com a coronel Piquart, que investiga les mentides i corrupció de l’exèrcit que van servir per condemnar l’oficial Dreyfus, interpretat per Louis Garrel. El controvertit director Roman Pokanski (Entrevista sobre la pel·lícula) està convençut que en aquell afer hi ha tots els ingredients perquè un cas així es repeteixi: “acusacions falses, procediments judicials pèssims, jutges corruptes… i xarxes socials que condemnen a la babalà”.

joacussos

Bona recreació històrica, que entra en el detall per parlar de corrupció institucional, de manipulació informativa, d’odi racial, de questionar el poder dintre del sistema, d’amagar errors.. i d’indefensió davant un aparell autoritari i repressiu. Ens recorda de molt a prop aquests mateixos temes. Potser per això aquí pren el títol amorf i sense substància de “El oficial y el espía”, en lloc de l’original francès: J’accusse.

joacuso

Trobareu informació detallada de l’afer aquí: http://www.dreyfus.culture.fr/fr/plan-du-site.htm

Traducció del manifest de Zola en aquest llibre: https://www.angleeditorial.com/jo-acuso-773

Fitxa del film: https://www.filmaffinity.com/es/film269157.html

jacusse

Premi crítica Festival Venecia 2019

 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s