La reina de Saba. André Malraux

André Malraux va ser un avançat al seu temps. Va saber vendre “fakes” amb fotos manipulades amb “Photoshop” i ho publicà en un diari que tant li feia si era cert o no. Us sembla actual el tema?

portada llibre La reina de Saba

Portada llibre La reina de Sabal, d’André Malraux

L’any 1934 obté el premi Goncourt per la novel·la «La condició humana». Després, decideix viatjar a la recerca de la ciutat de Saba, on vivia la famosa reina que visità Salomó. Això ho vam aprendre de petites. Salomó era rei de Judea, molt savi. Recordeu el fragment que narra com dues dones reclamaven ser les mares d’un nadó i el rei ordena que el parteixin pel mig i en donin un tros a cadascuna? Aleshores, una de les dones, s’hi oposa i diu que el donin a l’altra. Així el rei va saber que aquella era la veritable mare. La Bíblia diu que una reina del país de Saba el va visitar, portant molts presents i tornant més tard al seu regne. Hi ha centenars de llegendes i versions sobre aquesta història. Plini el Vell deia que era al centre de Iemen. Hi hagué expedicions, totes fracassades. Els nord-americans van fer una pel·lícula l’any 1959, molt famosa, Salomó i la reina de Saba: protagonitzada per Yul Brynner i Gina Lollobrigida. La figura de la reina de Saba també es troba present en edificis religiosos, com les catedrals gòtiques de Chartres i d’Amiens, els vitralls de la catedral de Canterbury i frescos del Renaixement: Rafael, Veronese, Tintoretto i Rubens.

Planol recerca Saba

Plànol de la recerca de Saba, Iemen. Andre Malraux

Malraux era un home polifacètic, afeccionat a l’arqueologia, a l’art, a la política… i a l’escriptura. Sovint necessita adrenalina. Decideix descobrir el regne de Saba: parla amb el pilot Édouard Corniglion-Molinier, després de fracassar per convèncer Saint-Exupéry i pacta amb el diari L’Intransigeant l’exclusiva de les cròniques del viatge. Arriba a El Caire, passa a Djibouti (Somàlia) i vola al Iemen: mapes precaris, sense autorització per sobrevolar el Iemen, i 10 hores d’autonomia de vol. Després de 5 hores de vol veuen pedres amuntegades entre la sorra. Ja en tenen prou. Els arqueòlegs no donen cap tipus de credibilitat a la troballa, però Malraux publica al diari set capítols sobre l’aventura.

Plànol centre Saba

Plànol del centre de Saba,segons Malraux

Editorial: Ediciones Península. 2018 epub. 112 pag. Pròleg d’Ignacio Echevarría, prefaci de Jean Grosjean, i un article del responsable de l’edició, Philippe Delpuech, tot plegat per donar context al llibre d’André Malraux.

Palau

Palau de la reina de Saba, segons Malraux

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s