El festí de Bavette

Bavette. N Villamuza

EL festí de Bavette. Il·lustració: Noemí Villamuza. Text: Karen Blixen

Conte escrit per Isak Dinesen (Karen Blixen), autora del llibre “Memòries d’Àfrica”, que després es va fer en versió cinematogràfica. Aquest conte, un dels més coneguts del recull Anècdotes del destí, se situa en un poblet de la costa noruega, on dues germanes solteres educades de forma puritana per un pare, pastor luterà, ja de grans acullen una dona refugiada de París, fugint del terror de la guerra. És l’any 1871. La dona ajuda en les tasques de la cuina i al cap d’uns anys, li toca un premi de loteria i decideix organitzar un sopar per agrair a les germanes i a tota la comunitat el que han fet per ella.

Bavette. Villamuza

EL festí de Bavette. Noemí Villamuza

El 1987, el director Gabriel Axel va fer-ne una pel·lícula, amb Stéphane Audran de protagonista, Òscar a la Millor pel·lícula de parla no anglesa. Un record inoblidable.

Nosaltres hem llegit ara la versió digital amb il·lustracions de Noemí Villamuza, editat per Nórdica Libros, extret de e-biblio. Unes imatges precioses que ens han encantat.

Bavette.NVillamuza

El festin de Bavette. Noemí Villamuza. Text Isak Dine

El missatge és que l’amor, l’amor en majúscules, pot tenir moltes formes. En aquest relat, és el plaer immens d’un àpat pensat, preparat i cuinat amb tot l’amor del món. I com això canvia la gent, els del poblet, que mai havien assaborit aquells plaers, i com ho aprecia el general Loewenhielm, antic pretendent de Martine, una de les filles del pastor, que sí que coneixia el que hi havia damunt la taula. És l’ocasió per dir a la dona quelcom que tenia al pap des de jove: “He estat amb vostè cada dia de la meva vida. Sap que és cert, oi?”. Sí, va dir ella. I continuà ell: “i seguirà estant-hi cadascun dels dies que em quedin per viure”.

Bavette. NVillamuza

El festi de Bavette. Text; Isak Dinesen. Il·Lustracions Noemí Villamuza

Mentrestant, l’altra germana, Philippa, “s’acostà a Bavette i l’envoltà amb els braços. Va sentir el cos de la cuinera contra el seu com un monument de marbre, però es va estremir i tremolà ella mateixa de cap a peus. Durant una estona no va poder parlar.”

Tots els murs havien caigut.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El festí de Bavette

  1. rondaller ha dit:

    Article preciós! Quan vaig veure la pel.lícula vaig pensar que era un relat molt especial i diferent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s