La cara norte del corazón

Ens feia mandra llegir el llibre, perquè si bé la Trilogia del Baztan ens va agradar, l’interès va anar a de més a menys. A la crònica que vam fer-ne (vegeu https://gloriacondal.com/2015/10/27/trilogia-del-baztan/) retrèiem a l’autora que obria fronts que després no tancava, un d’ells, el de l’agent Dupree. La cara norte del corazón està situat a Nova Orleans, i semblava, per tant, que per fi sabríem més sobre aquest agent del FBI.

jackson square new orleans

Plaça Jackson. Nova Orleans. Foto: gloriacondal

Dolores Redondo era conscient de les crítiques que se li havien fet sobre els forats foscos que havia deixat a la Trilogia del Baztán, per això ha fet aquesta “preqüela”, una obra literària que es basa en personatges o fets d’una altra obra creada amb anterioritat i que narra fets previs als esdeveniments que relata l’obra inicial. Així té l’avantatge de poder-se llegir sense haver llegit la Trilogia.

vaixell mississipi creole queen

Riu Mississipi. Nova Orleans. Foto: gloriacondal

L’argument ens trasllada al 2005, abans que Amaia Salazar treballés de policia a Navarra, quan va anar a fer un curs al FBI. Allà Dupree la selecciona per un equip de recerca d’un assassí en sèrie, anomenat “El compositor”, que mata famílies senceres aprofitant desastres naturals. La trama se situa a Nova Orleans, durant l’huracà Katrina, amb una subtrama sobre desaparició de nenes, el cas Samedi, vinculada a tradicions i mites vudús, Així entrem en la mitologia de bruixes, bokor, fifolet, lutin, traiteur… elements sobrenaturals que ens porten, de nou, al Baztán. La pluja i els vents tornen a ser comuns entre un escenari i l’altre.

Nova Orleans. French Quarter

Nova Orleans. French Quarter. Foto: gloriacondal

Per fi sabem qui és Aloisius Dupree, a qui una dona gran, Nana, va cuidar de petit quan els seus pares van morir durant l’huracà Betsy de 1965. A través d’ella, experimentem la por, l’angoixa, la lluita per la supervivència dels afectats per l’huracà Katrina. I coneixemen l’ambient de Nova Orleans, els barris, la gent, les cultures i músiques. Dupree i Amaia tenen moltes coses en comú, per això connecten tan bé. I perquè poguem conèixer per què ella sovint té una capacitat especial per captar sensacions i sentiment, “intuicions” ens diu, coneixem més coses de la seva infància, amb les pors provocades per la seva mare Rosario.

Gorostapolo

Gorostapolo. Vall Baztan. Foto: gloriacondal

Destaquem un fragment sobre la mort, en boca de la tia Engrasi: “Morir era un proceso lento, en el que primero se perdía el timón de la nave haciendo evidente el fallecimiento, pero transcurrían horas aciagas, difíciles y tenebrosas hasta que el alma era capaz de librarse de su envoltorio, como una frágil y atolondrada mariposa, dejando atrás su capullo. No en vano, en todas las religiones había una oración o un ritual para pedir protección durante el proceso. «Ahora y en la hora de nuestra muerte.» No se nacía en un instante, no se moría en otro. La llegada y la partida tenían un procedimiento que acatar. Y ella, como miles de mujeres antes que ella, velaría a sus muertos.

L’huracà Katrina va deixar 1.833 morts i arrasà la ciutat.

Per acabar, la pregunta que li fa Dupree a Amaia, quan li telefona:

Y ahora, ¿es de noche en Baztán, Salazar?

-Siempre es de noche.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s