Turó de Montcada

Excursió matinal curta en el terme municipal de Montcada per pujar al turó on hi ha vistes del Barcelonès i Vallesos. De pas, ens permet conèixer la història i llegendes que l’envolten, que són moltes.

Tuo montcada inicis XX

El Turó al fons i la llera del Besos amb ovelles. Donació César Vilagut. Fundació Cultural Montcada

Sortim del parc Turó Montcada-Santa Maria, al barri de Terra Nostra. Si poseu al GPS: c/Cami Sant Iscle, 1, us deixarà just allà. És una caminada curta (1 hora) i fàcil, llevat del tram final.

retol turo montcada

Cal pujar al cim cal seguir indicacions a Turó de Montcada. Foto: gloriacondal

Abans d’explicar la ruta, situem-nos. L’any 1917 s’instal·la a Montcada la fàbrica de ciment Asland, que extreu material del turó. A causa de les explosions, desapareixen les restes del castell i l’ermita, a més de causar una greu contaminació atmosfèrica durant molts anys. L’extracció s’acaba el 2013, després d’anys de lluites veïnals. Ara el turó forma part del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Font Mitja Costa

Font de la Mitja Costa. Montcada i Reixac. Terra Nostra. Foto: gloriacondal

Ens situem. Un plafó, una cadena i indicacions verticals del GR92 i PRC 35, on comença un bosc de pi blanc i sotabosc d’alzines, llentiscles, romaní, i més amunt, ginesta i llistó. Pugem per la pista fins a la font de la Mitja Costa, amb àrea de picnic i continuem direcció al turó. Arribem a la miranda on hi ha l’escultura commemorativa de la Pau del Turó, una celebració iniciada l’any 1986 a iniciativa de gent de Can Sant Joan, Fundació Cultural Montcada, CEAV i altres… que es va fer durant 6 anys, en un dels quals hi posaren una Taula d’orientació.

la pau del turo

La Pau del Turó. 1987. Montcada i Reixac. Imatge: Hoja Informativa Can Sant Joan.

La importància estratègica del turó és clara, perquè es controla l’entrada i sortida de Barcelona cap al Vallès. Diu la llegenda que el castell del Turó va patir un setge per part d’un rei moro. Pretenien que es rendissin de gana, però un dia els catalans els van convidar a un sopar sota bandera blanca: fruites, verdures, carns i peix fresc. No sabien com, però aquell castell no es rendiria per fam. I van marxar. Hi havia un túnel que baixava cap al riu Besòs i el travessava per sota; així podien entrar i sortir. Per això la Pau del Turó, perquè gràcies a un bon àpat, tot es va resoldre. I des del 1987, cada juny es feia una sardinada per recordar-ho.

monolit pau turo

Monòlit de la Pau del Turó amb l’escut de Montcada. Foto: gloriacondal

El castell dels Montcada està documentat des de l’any 1203, que el 1223 va resistir l’atac de l’exèrcit reial comandat per Jaume I, després de tres mesos de setge. Anys després, Elisensa de Montcada es casà amb Jaume II. El 1714 el rei Felip V ordenà destruir-lo i a la Guerra del Francès el 1808 el remataren. Es conserva un dibuix de 1876 amb les restes i en va quedar una capella, que anys més tard, el marquès de Sagnier, arquitecte del Tibidabo i propietari de moltes terres a Montcada, va reconstruir. També hi ha fotografies d’una colònia de nens el 1925. Després, Asland, l’empresa cimentera, ho enfonsà tot.

restes capella castell. inci XX

Restes capella castell Montcada, al turó.

Anem recordant mentre deixem la desviació al Turó del Quatre Pins i arribem al Gran Mirador d’Occident. Des de les Tres Xemeneies, la Torre del Baró, la Torre de Collserola, el Turó Valldaura i a sota la torre Bertran (Bones Hores)… i just a sota del mirador, avall, la zona d’extracció de pissarres. Continuem pujant la pista fins que trobem un indicador al terra, sobre una roca, que diu: “Turó”.

pedro indicador turo montcada

Indicador inici corriol fins al cim del turó de Montcada. Foto: gloriacondal

Aquí comença un corriol pedregós, dret i relliscós fins al cim (15′). Els Vallesos als nostres peus i alçant la vista, la Serralada Litoral, el Montseny, S. Llorenç de Munt i l’Obac, Montserrat….

Barcelones desde turo montcada

entrada al Barcelonès des del turó de Montcada. Foto: gloriacondal 2020

4,6 km – 1 h – 273 m altitud (abans el turó feia 293 m) – Desnivell: 264 m

tram final turo montcada

Tram final turó de Montcada. Foto: gloriacondal 2020

Fonts:
Fundació Cultural Montcada
Arxiu Històric Ciutat de Barcelona, AHCB
Blog Montcada i Reixac
Hoja Informativa, Montcada Can Sant Joan

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Turó de Montcada

  1. Retroenllaç: La Font de la Mitjacosta | Pladebarcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s