Aixafem el feixisme. Exposició

La importància dels mitjans de comunicació en la nostra vida diària és gegantina. La batalla per guanyar l’opinió pública que es fa des del poder utilitzant mitjans convencionals ràdio, premsa i, bàsicament, televisions… la vivim cada dia. Les meves veïnes es posen histèriques si falla l’antena col·lectiva: “No podem veure Tele5, Antena3…” i cada cop més gent viu connectada a les noves eines (Twiter, Instagram, Youtube, Tip-Tok…). Es ven una capçalera d’un diari català, no a qui ofereix més, sinó a qui garanteix que continuarà una determinada línia editorial (el cas recent de El Periódico).

La dona a la reraguarda. Comissariat de Propaganda. Foto extreta de l’exposició

En el camp de la publicitat, hi havia hagut gent molt avançada, com Pere Prat i Gaballí, que el 1917 aportà rigor i metodologia. L’any 1936, a Catalunya, es lliurava una guerra per defensar la República i es va tenir clar que calia utilitzar les estratègies comunicatives més avançades per posar-les al servei de la democràcia, de Catalunya i de la República. Jaume Miravitlles proposa a Tarradellas posar en marxa el Comissariat de Propaganda de la Generalitat. Durant els tres anys de guerra, la feina va ser ingent. Fotògrafs com Pere Català Pic (pare de Francesc i Pere Català Roca), Agustí Centelles… i fins i tot Dalí, fan propostes de comunicació. Un equip de 300 persones, a l’actual Palau Robert, treballen per adreçar-se als diferents sectors (reraguarda, front, estranger…) i denuncien les matances del feixisme. Es fan arribar, en llengües diferents, comunicats i s’explica, dins la península ibèrica, que Catalunya és solidària amb la resta de l’estat (festivals, acolliment de refugiats..)

“Madrileños, Cataluña os ama”. Míting de Companys a Madrid. Foto extreta exposició

A la mostra del Palau Robert veiem cartells (el famós de Pere Català Pic, fotografies, llibres, revistes, enregistrament sonors (com el de Companys a Madrid: “Catalunya os quiere), documentals de cinema (bombardejos…) i la mascota de la revolució, El més petit de tots.


L’exposició està comissariada per Ester Boquera Diago, que va fer la tesi de doctorat sobre aquest tema, dirigida per Enric Marín
,professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB


Més informació: Palau Robert, Barcelona. Fins al 5 d’abril de 2021 

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, música, dansa, Memòria històrica i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Aixafem el feixisme. Exposició

 1. Ester Boquera ha dit:

  Glòria, moltes gràcies per aquesta entrada. Si t’interessa el tema, pots trobar més informació sobre el Comissariat de Propaganda de la Generalitat, al meu bloc sobre propaganda i comunicació: https://comissariatdepropaganda.cat

  Ester Boquera

  • Gloria Condal ha dit:

   Gràcies, Ester. Sóc membre del Centre d’Estudis Molletans i he treballat, dels temes de la guerra civil, els bombardejos sobre Mollet, refugis, exili… publicats a la revista NOTES del CEM, que es poden trobar al web de RACO. Si un dia et cal res de tot això, també ja saps!

 2. Retroenllaç: L'exposició "Aixafem el feixisme" als mitjans de comunicació - Comissariat de Propaganda | blog d'Ester Boquera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s