Mollet – Turó de les Tres Creus, pel Besòs

El Besòs. Foto: gloriacondal

Matinal que acaba a Montmeló en un turó de 150 m, amb vistes a 360º i la possibilitat de visitar un recinte arqueològic i uns pous de glaç.

Sortim de l’estació de França (Mollet-S.Fost) cap a la passera del riu Besòs, tot passant per les ruïnes d’una de les empreses capdavanteres del segle passat, la Teneria (o Pelleria). Traspassem la passarel·la sobre la C-33 i sobre el riu Besòs i baixem en direcció nord (Montmeló), per un camí de terra paral·lel al riu. Aquí hi havia hagut un monòlit a Karl August Boetticher, un aviador de la Legió Condor mort el 29-1-39. Primer es va col·locar a l’av. Caídos però després es traslladà al Besòs. Hi va ser fins l’any 2016, però va desaparèixer, coincidint amb l’eliminació de la torre de llum.

Camí fluvial Besòs. Montmeló. Foto: gloriacondal

Anem caminant tot passat per sota el pont de l’Aiguabarreig i continuant sempre amunt. Sovint hi ha senyals verticals que indiquen on som i quant falta pels punts següents. A ambdues ribes veiem polígons industrials i alguns conreus. De vegades també hi trobem algun ramat de bens, la combinació d’activitats industrials amb ramaderes, quasi extingides.

Bosc de Sta. Caterina. Riu Besòs. Montmelo-Montornès. Foto: gloriacondal

Arribem al pont que enllaça la carretera de la Roca (BV 5001) amb la població de Montmeló. Aquí hi ha el punt d’aiguabarreig dels rius Congost i Mogent, on formen el riu Besòs. Uns metres més endavant trobem el bosc de ribera de Santa Caterina, una zona ombrívola amb taules de pícnic i vegetació típica de zones properes als rius. 

Riu Besòs. Montmelo. Foto: gloriacondal

D’aquí podem pujar a la carretera per un sender i dirigir-nos cap al pont i entrar al nucli de Montmeló. L’objectiu és arribar a l’anomenat Turó de les Tres Creus, visible des del pont; ho podem fer seguint el camí del Congost i creuant el pont que, passant pel darrera d’unes instal3lacions esportives porta al polígon industrial Riera Marsà. De fet, no és un sol turó el que veiem, sinó tres: el de can Tacó (o d’en Roina), el de les Tres Creus i el del Raiguer.

Turó de les Tres Creus. Montmelo. Foto: gloriacondal

Veurem senyalitzat un camí cap a Mons Observans a can Tacó, i tirem dret. Les instal·lacions consten d’un petit museu i la zona arqueològica. Les restes són dels segles I-II ane i era un conjunt residencial i militar, d’origen íber-romà. La importància estratègica era enorme: es veu tota la plana del Vallès, la via Augusta al seu pas, i els poblats ibèrics de Sant Miquel i Castellruf. Continuem cap amunt i quan som al petit coll anem cap al turó de les Tres Creus, amb vistes genials. Després baixem i anem al turó del Raiguer, on hi ha una torre de guaita. De nou, vistes fantàstiques de la plana i les muntanyes: el Montseny, la Mola, Montserrat…

Les Trers Creus. Montmelo. Foto: gloriacondal

Baixant, juts abans del recinte arqueològic, prenem un camí que baixa directe fins a dos pous de glaç que hi ha entre el riu Congost i la via del tren, tocant a una central elèctrica. Els pous es van descobrir quan es van fer les obres de l’AVE i se’ls coneix com el Pou Gran i el Pou Xic.

Tornem a Mollet, però en lloc de passat pel pont anem per la llera del riu en direcció sud i aviat trobem una passarel·la per creuar el Besòs que ens permet una bona vista del pont, al fons, i les aigües al davant.

Montseny des del Turó Tres Creus. Foto: gloriacondal

Fàcil. No circular. 12 km en total

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s