La plana d’Ancosa. Anoia

Visita a la plana d’Ancosa, al sud de l’Anoia i vorejant el Penedès, amb predomini de pins, roures i alzinars, per visitar les restes de l’antic convent, el pou i el roure monumental amb el paisatge de fons de les vinyes i les muntanyes de Montserrat

La Llacuna. Anoia. Foto: gloriacondal

La Plana d’Ancosa va ser cedida pels comtes de Barcelona als monjos cistercencs de Valldaura, que s’hi van instal·lar l’any 1155. En un indret situat a 712 m d’altitud s’inicià la construcció d’un recinte monàstic però les obres es van aturar i es va alçar una gran granja depenent de Santes Creus. Aquest espai va estar ocupat per famílies pageses fins al s. XV quan va ser abandonat definitivament, però a pocs metres s’hi construí una masia fortificada que va estar habitada fins a mitjans del segle passat. 

Casa d’Ancosa. Foto: gloriacondal

El pou, construït amb pedra seca, servia per a l’abastament del conjunt, però en van tenir prou. Es troba a pocs metres de la casa d’Ancosa, fa 9 m de fondària per 3 de diàmetre i la part superior està coberta per una volta molt treballada.

Pou d’Ancosa. FOto: gloriacondal

Uns 300 m més endavant hi ha el Roure d’Ancosa d’una alçària de 20 m i un perímetre del tronc de 4 m i mig. És un magnífic exemplar de tronc ample on s’acumula aigua que es feia servir les nits de sant Joan per protegir els infants dels mals.

Roure d’Ancosa. Foto: gloriacondal

Vegeu aquestes imatges:

La visita es pot completar amb una volta el nucli antic de la Llacuna, la pujada al castell de Vilademàger, les pintures rupestres de Valldecerves o la visita a una de les més de trenta fonts del poble.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La plana d’Ancosa. Anoia

  1. 6qsite ha dit:

    Interessant. Desconeixia aqust paratge. Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s