L’Empordanet

Pobles al voltant de La Bisbal de l’Empordà, en el que a nivell turístic s’anomena l’Empordanet, tot recordant quan Josep Pla anomenava amb aquest nom la zona entre les Gavarres i el Montgrí.

La Bisbal, riu Daro. Foto: gloriacondal

Havíem passat molts cops per la carretera de La Bisbal per entrar a botigues de ceràmica, però no coneixíem la ciutat. Ara l’hem visitada: les cases dels indians, el passeig Marimon Asprer, tocant al riu Daró, amb plataners i el Teatre Mundial, d’estil modernista. Encara a la carretera, l’edifici de les Voltes, del 1854, neoclàssic amb elements romàntics. Dins del nucli antic, el pont vell, la plaça Major, l’església de Sta. Maria. A destacar, el museu de la ceràmica.

La Bisbal. Vila Clara. Foto: gloriacondal

Ens allotgem al Mas Masaller, a uns 5 km. Una xarxa de camins permeten conèixer els pobles de l’Empordanet a peu, amb bici, cotxe o combinant-t’ho tot. En el sentit de les agulles del rellotge, el primer poble és Cruïlles, amb una plaça gran on destaquen, la torre del campanar de l’església i la torre de l’Homenatge. Carrers nets, finestres maques… Pugem al turó on hi ha el monestir de Sant Miquel de Cruïlles, benedictí. Ara està tancat per reformes però et pots colar al pati pel darrera. 

Monestir Sant Miquel Cruïlles. Foto: gloriacondal

D’aquí anem a Monells, construït al voltant d’un castell, del que ara només queden les muralles. Al nucli antic destaca la plaça de Jaume I, els Arcs i la plaça de l’Oli. Ens encanten les voltes i els arcs. Aquí hi van rodar part de la pel·lícula “8 apellidos catalanes”. 

Monells. Plaça. Foto: gloriacondal

En direcció a Corçà, als afores, hi ha l’esglésiola de Sta. Cristina, romànica. Citada per primer cop el 1235, d’una nau i volta de canó. A l’interior, bancs antics. El retaule gòtic està al Museu d’Art de Girona. Al poble hi ha cases d’indians i té un petit nucli medieval.

Eglésia Sta. Cristina. Corçà. Foto: gloriacondal

El llogarret de Casavells pertany al municipi de Corçà, amb l’església romànica de S. Genís i unes quantes cases al voltant. Tot calma, ens encanta la porta de fusta d’una casa i dos vidres amb visillos blancs de puntes, preciosos

Casavells. Foto: gloriacondal

Ullastret té l’assentament ibèric més gran de Catalunya. Al nucli antic, anem a l’església de Sant Pere, al costat de l’Ajuntament. A més, té la muralla més gran i antiga del territori amb 6 torres; des de fora s’observa molt bé. La llotja és una plaça coberta gòtica. Al costat,, el restaurant Can Quel, l’únic que trobem obert, on mengem el menú del dia, molt bo i abundat. 

Església S. Pere Ullastret. Foto: gloriacondal

A Peratallada aparquem tocant a l’església de S. Esteve, fora muralles, amb orígens del XII i XIII. És curiosa l’estructura de la façana, que recorda més a la porta d’un edifici civil, que d’un temple. Dins les muralles, conserva l’estructura medieval amb carrerons estrets, cases empedrades i un castell. L’any 1310 hi va néixer Berenguer de Cruïlles, primer president de la Generalitat. Nosaltres el trobem sense quasi gent, gairebé tot tancat. És hivern i fa fred.

Peratallada. Foto: gloriacondal

A Canapost hi ha l’església de S. Esteve amb una necròpoli de 85 tombes antropomorfes i 8 sarcòfags.

Necròpolis Canapost. Foto: gloriacondal

Vulpellac té castell-palau i l’església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa. El nucli es forma al voltant d’una necròpoli romana i una església preromànica. D’allà ens desviem per un camí que segueix una petita sèquia fins als Clots de Sant Julià. Una antiga pedrera… que no podem visitar perquè els forestals hi estan treballant. Hi tornarem!

L’Empordanet

Visit Empordanet

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s