Tibet

nena

Nena tibetana

Pocs mesos abans de la celebració dels Jocs Olímpics a la Xina, Tibet torna a ser notícia. En primer lloc, perquè fa pocs dies vam recordar el 49 aniversari de la revolta tibetana contra l’ocupació xinesa. En segon lloc, perquè la repressió xinesa ha tornat a causar violència i mort entre les tibetans. El Dalai Lama ha denunciat el genocidi del seu poble i ha demanat el suport de tota la gent de bé.

L’any 1949 Xina va ocupar el Tibet. El 10 de març de 1959 el poble tibetà, fart dels abusos comesos per l’exèrcit ocupant, es va manifestar a Lhasa, la capital, demanant la independència  i la fi de la repressió. La manifestació va ser brutalment aixafada i es calcula que 87.000 tibetans van morir aquells dies. El Dalai Lama, la seva família i molts altres tibetans van haver de marxar a l’exili. Començava una etapa de la història del Tibet marcada per l’exili pels que podien fugir i per la repressió contínua i brutal pels que es quedaven.

El conflicte del Tibet és un conflicte oblidat per Occident. Tothom vol tenir lligams econòmics amb la poderosa Xina i aquesta imposa la seva voluntat als governs que, d’una manera o una altra, hi volen comerciar. Per exemple, el tren de Pequín a Lhasa servirà, no només per transportar colons xinesos, sinó riqueses, com ara l’urani.  De la mateixa manera que ha passat recentment a Birmània, els monjos tibetans també s’han convertit en portaveus del seu poble (sis milions de tibetans).

Els teleespectadors xinesos veuen imatges de joves tibetans trencant persianes de botigues i llençant pedres, però no veuen com els policies xinesos reprimeixen la població tibetana. Les imatges que veiem aquí han estat enregistrades clandestinament.

El Dalai Lama i Premi Nobel de la pau no és partidari de boicotejar els jocs olímpics i considera que poden ser una bona ocasió perquè els dirigents xinesos demostrin el seu compromís amb la llibertat, tal com van dir després que la seva candidatura sortís vencedora. Els Jocs Olímpics poden servir per cridar l’atenció mundial sobre la situació del Tibet, i, tal com afirma el director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, “demanar que es respecti la nostra cultura, les nostres tradicions, les nostres creences, la nostra identitat i, sobretot, les nostres vides.

Podeu trobar més informació i enllaços a Compromesos amb el món

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Solidaritat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Tibet

  1. anna ha dit:

    mbEl dilluns 17 vaig estar a la concentració devant l´embajada de Xina.Vaig quedar impresionada al veura al desplegament d´anti abalots i com 4 persones tibetanes queien a terra amb crisis d´angoixa. Es dur sentir el que passa al teu pais i estar incomunicat sensa saber si algun familiar o amic està entre els mors

  2. victor ha dit:

    Creo que deberías ser más crítico con la información que suministra la prensa occidental. El siguiente enlace te permitirá acceder a la otra cara de la informació:
    Cinco preguntas sobre el levantamiento del Tibet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s