Patmos

Patmos. Grecia. Foto: gloriacondal

Illa de 34 Km2 de superfície plena de caps, golfs i illetes. Des del sud es veu l’illeta que es veu des del nord. Els ferris arriben al port, Skala. No hi ha turisme massificat perquè no hi ha grans hotels. Nosaltres ens allotgem en la taverna d’una cala, Lampi, amb una petita escullera on arriba els matins una barca que porta peix.  Pedretes de formes múltiples: sols, llunes, cors, estels… i colors mils. Dofins, a poca distància.

La capital és Xóra, dominada pel monestir de sant Joan, a 215 m d’altitud. Al voltant, carrers estrets amb mansions dels segles XVI i XVII, la majoria amb vistes al port d’Skala. Vaixells i barques. Molins de vent. Al monestir, una biblioteca imponent i la joia: el codi de Porfirius del XVI on hi ha l’evangeli de sant Marc amb un text en plata i els noms sagrats en or (llevat d’alguns fulls que són al Museu Britànic). La influència política dels monjos, que governaren l’illa més de set segles, encara és palpable. Baixem a la gruta de l’Apocal·lipsi on sant Joan evangelista va escriure l’Apocal·lipsi. Dos monestirs més per a qui li agradin, tots dos de monges: el d’Evangelismos, una mica separat de Xora i el de Zoodohos Pigi.

Caminant, anem a diferents platges: Kampos, gran en una badia molt tancada. Kavi Livadiu, una cala solitària i de difícil accés. Grikou una badia on la pedra és fina i el bany, perfecte, amb tamarius al costat d’un petit mur. Al costat hi ha la platja de Petra: mar, pedres, tamarius però no es pot tenir tot: els rocs són força grans. Davant tenim l’illeta de Traonisi. Més caminades: la platja de Vàgia, amb poca gent i alguns tamarius on tothom es concentra. Psili Amnos, platja d’arenes fines. A partir de Kampos es pot fer tot el cap Gerano per una carretera on has de sortir del cotxe (en vam llogar un per a un dia per fer els llocs més apartats) obrir una tanca i cloure-la, perquè no s’escapi el bestiar.

Una de les nostres illes preferides. El millor, la gent de la taverna

Anuncis

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges, Viatges per Grècia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Patmos

  1. Maribel ha dit:

    Vaig fer un creuer d’una setmana per algunes illes i vam visitar aquesta. El monestir és impressionat. No vam tenir més temps de visitar altres coses, però pintava bé. Ara, llegint el que expliqueu, m’agafa cotxina enveja…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s