El monestir de l’amor secret

Sant Llorenç del Muint (Osona)

Sant Llorenç del Muint (Osona)

Situat a l’antic monestir de Sant Llorenç del Munt, a Osona, el llibre té dos protagonistes principals: el metge i frare Galzeran de Monsingle, de casa bona, i el frare Berenguer de Vallclara, també de família benestant, traductor i copista. Però a part d’ells, hi ha personatges molt potents, com el de la germana de Galzeran, Beàtrix, una dona valenta, llesta i que estima per damunt de tot el germà. O el personatge de Jacme de Querós, un home rude, potiner i senzill que entra al monestir, que es va fent gran, aprèn i al final, es col·loca on li pertany. O el malèvol Etiene la Roche, l’ardiaca que representa el poder, la hipocresia i el pecat. De fons, el cisma entre dos papes que reclamen ser els successors de sant Pere: Climent VII i Urbà VI. De fons, també, les pestes i la fam. I com un calfred que recorre la nostra espinada, la relació entre Galzeran i Berenguer: el desig, la temptació, el pecat, la confessió… la lluita contra el sentiment que creuen antinatural, l’enorme patiment d’ambdós, les pors…

Sant Llorenç del Munt (Osona)

Sant Llorenç del Munt (Osona)

Ens ha encantat com l’autora recorre a textos bíblics i en llatí per expressar sentiments. Hem rellegit alguns fragments del Càntic dels càntics, que pel nostre gust és un dels poemes d’amor més grans de la història:

Posa’m un segell sobre el teu cor,

posa’m un segell sobre el teu braç,

perquè l’amor és fort com la mort,la passió, inexorable com l’abisme,

les seves flames són abrandades, una flama divina.

Els mars profunds no podran apagar l’amor, ni ofegar-lo els fons dels oceans. 

O el fragment en llatí que comença i acaba així:

“Omnia sol temperat, purus et subtilis… quisqui amat taliter volvitur in rota”.

El monestir de l’amor secret, M. Dolors Farrés, Proa, 378 pàgines
Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a El monestir de l’amor secret

  1. caterina ha dit:

    A mi també em va entusiasmar “El monestir…” i la història que explica, plena de tendressa i molt bella. I perquè no visc a Catalunya, sinó ja hauria visitat l’escenari de la novel·la 🙂 Esper poder-ho fer en un futur 😉

    Besets!

  2. pepi ha dit:

    Jo si que he tingut la sort de poder veure el monestir i que l’autora del llibre ens fes de guia. Si lleigir el llibre es interessant, imaginat coneixer el territori pel que es mouent els personatges una passada!!!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s