El canal de Pangalanes. Madagascar

El canal de Pangalanes és un canal fet pels francesos, com tot el que queda aquí, constituït per llacunes i cursos d’aigua que envolten la costa. Com tot el que queda, va ser fet pels francesos; fa 650 km de llarg i caldrien 10 dies per recórre’l tot. Té poca profunditat i com que no hi ha manteniment, en alguns trossos hi ha bancs de sorra. Només és navegable de Toamasina a Farafangana.

Canal Pangalanes. Madagascar. Foto: gloriacondal

Anem en una piragua gran amb un guia i quatre remers més. Aquí no hi ha res a motor. Al canal recullen gambes, crancs, salmons i peixos, mentre que per les llagostes posen trampes al mar. Les dones recullen els crustacis amb l’aigua fins a la cintura. Se’ls veu, tristes, serioses, conformades. De tant en tant, a les mates o a les branques d’algun arbre, un martí pescador de color blau fort, brillant, preciós. Una mica de color davant tanta grisor. Recorrem el canal cap al nord i tornem enrera per desviar-nos cap a la sortida a mar. Un noiet passa cantant en una canoa: la seva feina és travessar gent d’una riba a l’altra. Ens creuen amb unes canoes que vénen del mar. Han sortit a les 2 de la matinada per anar a mar a pescar tonyina i altres peixos; de vegades hi ha tempestes fortes, perquè el temps canvia de forma sobtada. A mesura que ens acostem al mar, la nostra canoa es balanceja perillosament, les ones travessen el dic que va fer els francesos i llencen escuma com si el mar ens volgués engolir. Girem cua.

Canal Pangalanes. Escola poblat. Foto: gloriacondal

Ens endinsem pel riu Manakara i arribem a un poblat de pescadors. Té 427 habitants. Anem a veure l’escola, un edifici construït amb ajuda de l’ong italiana (el govern no fa res) i parlem amb el mestre i la mestra, que s’encarreguem de les dues aules que hi ha. A cadascuna, una pissarra i petits pupitres de fusta amb seients. Algunes nenes i nens que hi ha ens canten unes cançonetes, ens ensenyen els quaderns que treballen… i els mestres ens expliquen que l’ensenyament es fa en malgaix i en francès. Més amunt hi ha la casa del rei, la millor del poblat, amb TV que funciona amb generador.

Casa del rei-alcalde. Canal Pangalanes. Madagascar. Foto: gloriacondal

El rei no hi és, potser estan supervisant les seves possessions, però la dona del rei sí, està netejant uns plats. L’alcalde és l’altre que també té televisor i ràdio. Si la gent del poble vol veure futbol, van allà (suposem que no tots el mateix dia, perquè sinó, no hi cabrien). Dinem allà llagostes i peixos plans, enormes.

Canal Pangalanes. Planta carnívora. Foto: gloriacondal

En una altra banda del riu, baixem a veure plantes, com el nepentes (Nepenthe Madagascariensis), una planta carnívora; també trobem mates de vincapervinca de Madagascar (Atharanthus roseaus G. Don), una planta medicinal única en el món, que es fa servir eficaçment en teràpies contra el càncer.

Piragues canal Pangalanes. Madagascar. Foto: gloriacondal

Tornem a Manakara enmig dels cants dels remers. No diuen res, sinó que són cants que ajuden a portar el ritme dels rems. Ja en terra ferma, de camí a l’hotel, passem per l’avinguda on hi ha els bancs. Li comentem al guia que ens crida l’atenció tanta vigilància policial i ens explica que fa uns anys, un director de banc germà d’un ministre, va fer un desfalc molt important i va fugir fora amb els diners. Els policies -acaba el xicot- haurien de ser dins, on hi ha els lladres, no fora.

Si us ha interessat això, més informació: http://wp.me/p1W8X7-9V

 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Àfrica i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s