Madagascar

Baobabs. Madagascar. Foto: gloriacondal

Els infants i els adolescents no tenen problemes d’obesitat. Com tothom allà, la majoria menja arròs, i si pot ser, alguna altra cosa, només si pot ser. Caminen molt per anar a l’escola, a treballar o a qualsevol lloc. Són un país jove, només té 50 anys, els francesos no els deixaven escapar. A la Segona Guerra Mundial, molts malgaixos van morir per una pàtria que no era seva, amb la promesa d’una independència que no es va complir. En la lluita per obtenir-la, van morir 40.000 malgaixos. França se’n va anar, a la fi, i des de llavors, no s’ha invertit en quasi res. Els dirigents polítics, en democràcia o en dictadura, només s’han preocupat d’omplir-se les butxaques pròpies.

Madagascar. Bus. Foto: gloriacondal

La deforestació va esborrant boscos del mapa, per dues causes: la que causen els mateixos malgaixos quan cremen terres per conrear, per al bestiar o com a combustible, i la dels que talen boscos sencers per vendre’ls com a fusta a fora, la Xina sobretot. La primera causa podria esmenar-se si hi hagués alternatives, però el preu del gas, la gasolina, l’energia solar o eòlica són inaccessibles. Com cuinen i s’escalfen si no és amb llenya i carbó?

Carro humà. Madagascar. Foto: gloriacondal

Només un 4% de les cases tenen aigua corrent i electricitat. I si sumem a la seva crisi, la dels països del Nord (el turisme ha caigut en picat), ja ho tenim tot. El país va caient i, tanmateix, ells somriuen, canten, treballen quan poden, estudien… i et miren molt, sense parlar (la quitxalla amb aquells ulls grossos i rodons). Ètnies diverses, il·lusions múltiples.

Un punt d’amargor quan els deixem, sols, abandonats a la seva mala sort. I, un cop més, s’acompleix la dita: “Conèixer és estimar”

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Si voleu veure tot el que vam fer, feu una ullada a:

Ruta per la Nacional 7 http://wp.me/p1W8X7-9N

El pic Camaleó http://wp.me/p1W8X7-9H

En tren a Manakara http://wp.me/p1W8X7-9y

El canal de Pangalanes http://wp.me/p1W8X7-9w

Els grans Tsingys http://wp.me/p1W8X7-9p

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges, Viatges per Àfrica i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Madagascar

  1. toni a. ha dit:

    aixo que expliqueu es interessant. Si hi penso anar aviat, ja us demanare info

  2. A. Garcia ha dit:

    Conec gent que aquest any hi va, al principi tenien port que no fos segur, però sembla que no hi ha problemes de violència, oi? Els han dit que a l’agost hi ha eleccions, espero que tot continui en pau

  3. Retroenllaç: Gènesi. Sebastiao Salgado | Gloria Condal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s