Mont-rebei

Mont-rebei riu. Foto: gloriacondal

Mont-rebei és un congost que es troba al riu Noguera Ribagorçana, a la serra del Montsec. Les parets arriben a més de 500 m d’alçada i l’amplada mínima només té, en alguns punts, 20 metres. El sender actual, construït els anys 80, passa una mica més amunt que l’original, que s’inunda sovint des que van fer el pantà de Canelles.

Congost de Mont rebei. Pollancres. Foto: gloriacondal

Deixem el cotxe al pàrquing de la Masieta, a pocs km de Pont de Montanyana i iniciem el recorregut pel GR-1; anem pujant, creuem un pont penjat. Els colors de la tardor es barregen amb els propis de la vegetació i les aigües: pollancres inundats de color lila. Pins, roures, moixeres, aurons negres ara rojos. Aigües d’un blau molt clar o d’un verd potent, segons el tram. Olor intens de romaní. Pujades i baixades fins que arribem a la Mare de Déu de la Pertussa, a uns 20 minuts de Corçà.

Mont Rebei sender. Foto: gloriacondal

Fem un mos i desfem tot el camí mentre el sol es va acotxant i ens regala nous colors. Voltors, aufranys i potser algun trencalòs tornen als seus nius, dalt de les penyes. Quan arribem al pàrquing, fosqueja. Hem caminat 7 hores i mitja, descomptant el dinar i les parades per fer fotos. Estem cansades.

La construcció del pantà va inundar les terres de conreu de bona part dels pobles de la banda aragonesa de la Serra del Montsec i avui són ruïnes. L’endemà visitem Montañana, quasi abandonat i en reconstrucció. Pedres i colors de la tardor, des de dalt del castell templari i l’ermita de Sant Joan.

Després d’anar als llacs d’Estanya enmig de camps de conreu (d’origen càrstic i unes aigües subterrànies riques en carbonats i sulfats), anem per una pista cap al pont de Penavara i pugem a Finestres, un altre poble abandonat, però encara hi queda Can Coix en vida.

Roques de Finestres. Foto: gloriacondal

Pugem a l’ermita de Sant Marc des d’on veiem les “roques de Finestres”, anomenades la muralla xinesa, impressionants i allà enmig, una altra ermita, la de Sant Vicent.

Tot ens ha encantat i hi haurem de tornar.

Ens hem allotjat a la posada Chaumet, a pocs km de Pont de Montañana

 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Mont-rebei

  1. Albert ha dit:

    ei, quines fotos més maques, fa goig!

  2. Albert ha dit:

    ei, quines fotos més maques, sembla un lloc preciós!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s