Alexandria, una visió particular

Historia i guia d'Alexandria

Historia y guia Alejandria

Història d’una ciutat, vista per un escriptor excepcional: E. M. Foster, que hi va viure 3 anys, del 1915 al 1918. Hi treballava per a la Creu Roja, cercant soldats ferits i morts i es va plantejar escriure’n una guia. Però en una ciutat on la majoria dels edificis i monuments havien desaparegut i no es podien visitar gaires coses, hi havia més feina en explicar el passat, on eren, com i per què havien caigut. Així, escriu una història, perquè, diu, explicar el passat és llarg i complex; en canvi, el present és ras i curt. I aquí hi situa la Guia. La darrera part, que en anglès titulava “Pharos and Pharillons”, recull 13 relats irònics i precisos sobre la ciutat, publicats a la premsa.

Les virtuts d’una guia publicada l’any 1922 i reeditada amb correccions el 1938, no poden ser gaire útils, atès el temps passat. Però les explicacions sobre la vida, els fets, els antecedents històrics i els personatges alexandrins, són una font de coneixement bàsic. La seva empremta en les interpretacions dels fets són d’un valor excepcional. I amb l’ajuda dels mapes, ens situen en l’actual ciutat, per somiar com era durant el passat esplendorós. De la seva mà arribem a personatges de tot tipus pertanyents al passat (Alexandre, Cleopatra i Marc Antoni, Arri, Sant Atanasi, Hipatia…) i al present, com el poeta Kavafis, que va donar a conèixer al món. Llocs, gent, amics, amors.

Alejandria

Alexandria

E. M. Foster, relacionat amb Leonard i Virgínia Woolf i altres membres del Grup de Bloomsbury, és conegut per novel·les seves que s’han portat al cinema, com Habitació amb vistes, Howard’s end, Passatge a l’Índia i Maurice.

Alejandria, historia i guia. Faros y farallón, ALMED,2009, 538 pàg.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Alexandria, una visió particular

  1. Bernat ha dit:

    Sembla interessant, però per la par5t historica, perquè l’actualitat de la guia no deu servir gaire… A mi aquest escritpro m’agrada, bé, de fet, he vist les pel·Lícules de les seves novelles, m’encanten!

  2. ainoa ha dit:

    ESpero que Alejandria estos días se una a la revuelta de egipto. Merece las libertades porque es una ciudad libre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s