Història d’una ciutat, vista per un escriptor excepcional: E. M. Foster, que hi va viure 3 anys, del 1915 al 1918. Hi treballava per a la Creu Roja, cercant soldats ferits i morts i es va plantejar escriure’n una guia. Però en una ciutat on la majoria dels edificis i monuments havien desaparegut i no es podien visitar gaires coses, hi havia més feina en explicar el passat, on eren, com i per què havien caigut. Així, escriu una història, perquè, diu, explicar el passat és llarg i complex; en canvi, el present és ras i curt. I aquí hi situa la Guia. La darrera part, que en anglès titulava “Pharos and Pharillons”, recull 13 relats irònics i precisos sobre la ciutat, publicats a la premsa.
Les virtuts d’una guia publicada l’any 1922 i reeditada amb correccions el 1938, no poden ser gaire útils, atès el temps passat. Però les explicacions sobre la vida, els fets, els antecedents històrics i els personatges alexandrins, són una font de coneixement bàsic. La seva empremta en les interpretacions dels fets són d’un valor excepcional. I amb l’ajuda dels mapes, ens situen en l’actual ciutat, per somiar com era durant el passat esplendorós. De la seva mà arribem a personatges de tot tipus pertanyents al passat (Alexandre, Cleopatra i Marc Antoni, Arri, Sant Atanasi, Hipatia…) i al present, com el poeta Kavafis, que va donar a conèixer al món. Llocs, gent, amics, amors.
E. M. Foster, relacionat amb Leonard i Virgínia Woolf i altres membres del Grup de Bloomsbury, és conegut per novel·les seves que s’han portat al cinema, com Habitació amb vistes, Howard’s end, Passatge a l’Índia i Maurice.
Alejandria, historia i guia. Faros y farallón, ALMED,2009, 538 pàg.
Sembla interessant, però per la par5t historica, perquè l’actualitat de la guia no deu servir gaire… A mi aquest escritpro m’agrada, bé, de fet, he vist les pel·Lícules de les seves novelles, m’encanten!
ESpero que Alejandria estos días se una a la revuelta de egipto. Merece las libertades porque es una ciudad libre