L’ona

the wave

L’ona

Drama basat en fets reals, quan l’any 1967, un professor d’un institut de Palo Alto, Califòrnia, va preguntar al seu alumnat per què el poble alemany ignorava la massacre nazi contra els jueus. Llavors va fer un experiment, amb la implantació d’un règim de disciplina a l’aula; els nois i noies es van entusiasmar fins que, abans que les coses anessin massa lluny, ho va tallar.

L’escriptor Todd Strasser en va fer una novel·la l’any 1981 i el director alemany Dennis Gansel va fer-ne una la pel·lícula el 2008, amb la pregunta inicial: “Penseu que seria impossible una altra dictadura a Alemanya?” Tot l’alumnat va dir que seria impossible. I ell, que inicialment volia fer el seminari sobre l’anarquisme, en comença un sobre el feixisme. I comença l’experiment fins que al cap de 4 dies esclata el conflicte en un partit de waterpolo. Ho vol deixar-ho estar, però ja és massa tard…

EL tema fa rumiar sobre la capacitat que pot tenir un líder per fascinar i implicar (o també manipular) uns joves en un projecte, feixista en aquest cas. I fa pensar en els mecanismes que causen l’adhesió de joves a projectes semblants: pels personatges que veiem, són jovent solitari, amb l’autoestima molt baixa, gent a qui els seus pares no els fan cas, joves buits, sense ideals… Aquí, el professor els dóna responsabilitats, formen una comunitat, tenen un nom, un logo, s’ajuden i es defensen entre ells. I llavors, a partir de virtuts com la unitat, l’amistat, la lleialtat, la confiança… es crea el sentiment de grup. Els individus han trobat sentit a les seves vides. Per això hi són i no volen deixar-ho.

De pell de gallina!

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a L’ona

  1. caterina ha dit:

    Darrerament mir molt cinema així que l’apunt! Puc fer-vos una recomanació? Potser ja l’he vista però la darrera de Woody Allen val molt la pena! Besades 🙂

  2. mesogio ha dit:

    tenim ganes de veure-la,sí! Petons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s