Parc del Pollino, Basilicata

Metaponto. Italia. Foto: gloriacondal

Arribem a la regió de la Basilicata (sud d’Itàlia) i ens allotgem al Bed and Breakfast Terrazze sul Frido..

El Parc del Pollino és el grup muntanyós més elevat dels Apenins meridionals i té 5 valls: Mercure, Frido, Sarmento, Sinni i Serrapotamo.

Nosaltres som a la Vall del Frido, al cor del Pollino, envoltades dels cims del Dolcedorme (2.267 m), Pollino (2.248 m), Serra del Prete (2.181 m), Serra de Ciavolo (2.127 m) i Serra Crispo (2.053 m).

Parc Pollino. Italia. Foto: gloriacondal

Hi ha un tipus de pi, el pi loricato (Pinus leucodermis) que només creix aquí i als Balcans; una relíquia de l’última glaciació. Ara només es troba en zones rocoses força inaccessibles. De fauna es pot trobar la lutra lutra, un nútria en perill d’extinció.

Parc Pollino. Pla Gaudolino. Italia. Foto: gloriacondal

Visitem petits pobles, com Laino Borgo; a prop hi ha Laino Castillo, abandonat després d’un terratrèmol el 1982. Hi passa el riu Lao, amb unes gorges maques. Pugem al Santuari de les capelles, un lloc estrany, on hi ha mini-capelles, algunes t’has d’ajupir per entrar-hi i només hi cap una persona o un gos, i hi ha pintures religioses a la paret. Visitem Mormanno, ja a Regio Calabria, penjat en un turó i amb una catedral barroca: Sta. Maria del Colle. El principal poble del Parc és Rotonda, on hi ha la seu del parc; tant el poble com la seu ens deceben força. En canvi, ens encanta Viggianello, penjat entre verds i amb un castell de cirereta. La muntanya de baix és rica en faigs i roures seculars. El poble que tenim més a prop de casa és S. Severino Lucano. A tots plegats, però, hem trobat poca gent, la majoria de comerços i restaurants tancats i ni un turista.

Església Madona Pollino. Italia. Foto: gloriaconal

S’hi poden fer moltes excursions, adaptades a les possibilitats de cadascú i al temps, segons comprovem durament. Perquè cada dia, a partir del migdia, comença a ploure fort i no pots fer res. Però alguna cosa hem fet. La primera, pujar al Santuari de la Madona del Pollino per un bosc de faigs i un riu que hi serpenteja, fins arribar-hi, a 1.550 m. Una altra excursió que hem fet és des del Colle dell’Impiso, a 1.573 m, anar entre prats i boscos de faigs, fins al prat del Gaudolino, a 1.700 m. Des del refugi de Gasperi, es poden fer altres caminades, així com des del refugi Fasanelli, on trobes allotjament i restautant en un lloc privilegiat.

Un lloc on es poden fer moltes coses si tens dies i bon temps per davant.

Rifugio Fasanelli. Parc Pollino. Italia. Foto: gloriacondal

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions, Viatges, Viatges per Europa i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Parc del Pollino, Basilicata

  1. bernaus ha dit:

    Quina llàstima que us fes mal temps, això devia donar per mol!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s