Sardenya

Capo Pecora. Sardenya. Foto: gloriacondal

Sardenya és pedres i és mar. Les pedres poden ser nurags com els que hem vist de Su Nuraxi de Barumini, Santu Antine, Sos Carros o Serra Orios. També són pedres les tombes de gegants, com la que vam veure de Li Lolghi, les Domus de Jana o cases de fades (petites tombes prenuràgiques) a Sedini, els pous sacres, com el de Su Tempiesu, a Orune, i esglésies com les de Sta Trinita Sacarggia i les properes de Sta. M. Del Regno, S. Antioco Bisarcio, Ntra. Sra. del Castro o S. Pietro di Sorres, o el patrimoni miner dels segles XIX i XX, centrat especialment en Guspini i Sulcis Iglesiente.

Capo Testa. Sardenya

Amb 2.000 km de litoral n’hi ha per triar i per vendre. Les costes que ens han agradat més són les de Stintino-la Pelusa, la costa Verda (especialment la Punta de Foghe), el golf de Teulada, i la costa del cap Carbonara a Costa Rei, el golf d’Orosei i el cap Testa.

Castelo Las Plassa, Sardenya. Cerdeña

Castell Las Plassas. Sardenya

Però les pedres i la mar no serien res sense gent i bestiar: hem trobat cabres, bens, porcs i ases circulant lliurement per camps i carreteres (incloses nacionals). I hem conegut gent fantàstica arreu on hem anat, recomanant llocs, ajudant-nos, donant-nos. Gent oberta que parlava català o sard en les nombroses variants dialectals que tenen (i que en alguns casos no s’entenen entre ells). Ens hem apropat a dues escriptores sardes, una morta, Grazia Deledda, premi Nobel de Literatura l’any 1926, i Michela Murgia, viva, activa, i autora de llibres imprescindibles com Viaggo in Sardegna o L’acabadora.

Gennargentu. Sardenya

I com un decorat que ho envolta tot, la natura salvatge de les dunes de Piscinas o Scivu, i les muntanyes impressionants del Supramonte i el Gennargentu. I també les ciutats de l’Alguer, Oristany (amb la presència història d’una dona imponent, la catalana Eleonora d’Arborea), Sàsser, Càller i Nuoro.

Mines de Montececchio. Sardenya

De fons, sempre, el sentiment de formar part d’un poble, el mediterrani, amb patrimoni comú, llengües properes i paisatges humans, naturals o musicals que formen part del més profund del nostre cor.

Nuoro, Cerdeña

Nuoro. Sardenya

Porto Flavia, Cerdeña

Mines de Porto Flavia. Sardenya

Punta Foghe. Sardenya

Li Loghi, Sardenya.

Tomba de gegants Li Loghi. Sardenya

Estela de Boeli. Sardenya. Cerdeña

EStela de Boeli. Sardenya

Domus de Jana. Cerdeña

Domus de Jana. Sedina, Sardenya

Més informació sobre les coses que hem vist:

https://gloriacondal.com/2011/10/11/orgosolo/

https://gloriacondal.com/2011/10/08/supramonte-i-gennargentu/

https://gloriacondal.com/2010/01/05/una-setmana-a-lalguer/

 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges, Viatges per Europa i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s