Un tast de Toscana

Pisa

Baptisteri catedral del Pisa

Vam arribar a Pisa i ens vam deixar seduir, novament, al Camp dels Miracles, perquè la concentració de tanta bellesa (Duomo, Baptisteri, Cementiri i Torre) et deixa sense alè. Aquest cop ens fixem especialment en els bronzes de la porta posterior del Duomo (Vida de Crist amb influència “moruna”) i l’interior del Baptisteri (grandiositat, magnífica acústica, trona). La Torre no té la mateixa emoció que fa molts anys, quan podies sortir a cada pis i mirar avall, sense barreres, amb la sensació que et decantaves inevitablement. Però hi ha més coses: la plaça dei Cavaliere, el Borgo estreto, el riu Arno i l’església de Sta. Maria de l’Espina, la torre güelfa, l’església de Sta. Caterina, la de S. Paolo a Ripa d’Arno… amunt i avall, recorrent-ho tot de nit i de dia.

Lucca

Lucca. Toscana

Vam descobrir Lucca amb 3 km de muralla, la torre Guinigi, des d’on es veuen tots els monuments de la ciutat: Duomo, palau Ducal, la plaça del Giglio (la de la foto), S. Michele, torre delle Ore, S Frediano, Amfiteatre… No és famosa, però és imprescindible visitar-la. De fons, com a la resta de ciutats, les històriques batalles entre gibel·lins i güelfs. Un encant de ciutat.

Lucca

Església San Michele, Lucca

Plaça amfiteatre, Lucca

San Gimignano conserva 14 de les 71 torres medievals. Dins la muralla, l’espina dorsal són els carrers de S. Mateu i S. Giovanni. A banda i banda, placetes, carrers, palaus, esglésies, botigues d’alimentació, galeries d’art… La Col·legiata està decorada amb frescos genials. Al Palau Vell del Podestà hi ha una loggia on sempre hi trobem uns quants homes discutint com va el món, una feinada. Al Palau Nou hi ha quadres i escultures que ens han agradat i es pot pujar a la Torre Grossa. També es pot anar a la fortificació, a la Roca, amb vistes de la ciutat. La plaça de la Cisterna ens va encantar.

San Gimignano, torres

San Gimignano, plaça de la cisterna

De S. Gimignano a Monteriggioni hi ha 7 hores a peu, per la via Francigena, un equivalent al camí de Santiago, però cap a Roma. Nosaltres hi anem amb cotxe. Petita fortalesa amurallada amb una placeta mona, una església i unes quantes cases, botigues i centre d’acollida per a pelegrins. Hi han rodat moltes pelis famoses, com El pacient anglès, La vida és bella, Gladiator

Monteriggioni

Muralles de Monteriggioni

Siena, dalt de 7 turons, té el Duomo, el millor dels que hem vist; a l’interior, marbres incrustats a terra representant escenes bíbliques, la biblioteca Piccolomini, la trona, les capelles, el baptisteri… És aleshores quan ens ve al cap, sempre, aquella frase de Kavafis “la bellesa, talment l’he contemplada…”. La plaça del Campo és una altra meravella, amb els edificis del Palau Públic, la Torre, restaurants… on celebren dos cops l’any el Pal·li, una processó d’origen medieval on competeixen els diferents barris. Però a més, té carrers i altres places per on convé passejar i descobrir edificis com el de l’escola de música, el palau Salimbeni, la plaça del Mercat o l’església de S. Domenico.

Siena

Siena, plaça del Campo

Volterra

Volterra va ser la darrera ciutat que vam trepitjar, també dalt d’un turó, després de travessar paisatges de vinyes, oliveres, xiprers i camps en suaus turons. Sense l’espectacularitat de Siena o Pisa, ens va encantar, amb el seu petit Duomo i Baptisteri, la plaça i els seus palaus, el teatre romà i, sobretot, el museu etrusc Guarnacci, una de les col·leccions d’art etrusc més grans d’Itàlia, amb joies com L’ombra de la sera, Els esposos i centenars d’urnes funeràries, gerres, joies i altres objectes de tombes properes. Les vistes de les valls són impressionants.

Paisatges, menjar, vins, gent. La Toscana és preciosa.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges, Viatges per Europa i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Un tast de Toscana

  1. ALbert ha dit:

    Això de Luca no ho havia sentit a parlar-ne mai, pero pinta bé. Gràcies per les vostres informacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s