El pacient anglès

Quatre personatges coincideixen en una vil·la mig derruïda de la Toscana al final de la Segona Guerra Mundial: Hana, Caravaggio, Kip i el pacient anglès. La primera és una jove infermera canadenca que treballava a l’Hospital de Sta. Chiara de Pisa, on va veure morir i patir molts soldats. El pacient anglès, de qui no sap ni el nom, és un home amb el cos cremat, que ella creu que no resistiria un viatge a cap altre lloc; per això, quan els metges i infermeres que s’estan estan a Vil·la Sant Girolamo se’n van amb tots els malalts, ella decideix quedar-se allà, sola, per tenir cura d’aquell home. Més endavant apareixen Caravaggio, un vell amic del seu pare i antic espia i, finalment, Kip, un desactivador de mines i bombes d’origen sij, al servei dels aliats.

Desert. Foto: gloriacondal

Hana ha vist tant sofriment que es limita a sobreviure. El pacient no recorda res, però Caravaggio (que roba morfina del cremat per sobreviure ell mateix) s’encarrega d’anar-li traient informació perquè sospita qui és. Kip se’n va cada matí a desactivar bombes i retorna cada vespre; en ell, Hana hi troba la tendresa que li serveix per respirar. Tots quatre estan sols, i el relat va recomponent les històries de cadascú, especialment les de Kip i el pacient cremat, en una retrospectiva de mosaics, peces i records inconnexos que ens cal anar posant en el seu lloc: el pacient anglès va patir un accident aeri i està basat en una persona real, Almasy, un explorador i egiptòleg que durant la guerra va treballar per Abwerh i va col·laborar amb Rommel a l’Àfrica. Abans, havia treballat amb el britànic Clifton, que feia mapes topogràfics d’Egipte per als militars, i s’havia enamorat de la seva dona, Katherine.

Ens ha semblat molt interessant tot el que explica en relació amb la desactivació de mines i bombes, especialment el fragment que explica com va quedar la ciutat de Nàpols en marxar l’exèrcit alemany. També, les al·lusions als paisatges de la Toscana i l’estimació pels deserts.

Africa. Desert. Foto: gloriacondal

Al final, el llançament de les bombes a Hiroshima i Nagasaki fa saltar pels aires el fràgil status quo. Kip retorna al seu país, com Hana a l’única persona que té com a punt de referència, Clara, la dona que va estimar el seu pare i que va continuar al Canadà perquè no es deixar endur mai pels tambors de la guerra.

El llibre va esdevenir un best-seller i se’n va fer una pel·lícula.

El Paciente inglés, Michael Ondaatje, Plaza & Janes, Barcelona, 1995, 293 pàg.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s