Malala Yousufzai

Es diu Malala Yousufzai i amb només 17 anys ha rebut el Premi Nobel de la Pau. Qui és aquesta noieta per haver tingut aquest i altres premis?

Vivia a la vall de Swat, al Pakistan. La capital és Mingora, a 900 m d’altitud. S’hi arriba pel coll de Malakand a través de plantacions de blat de moro, canya de sucre i haixix. Més endavant hi ha camps d’arròs, albercoquers, tarongers… Després, la carretera passa per Batkhela i Chakdara, terra que trepitjà Alexandre el Gran. Quan jo vaig estar a Mingora, em va encantar el seu basar, amb barreja de races i cultures. Una companya va comprar un parell de llimones a un xicot d’un carret, que no ens va voler cobrar. A canvi li vaig donar una xapa del Cobi (era l’any 92!). Vam passar per una fleca on coïen els pans en un forn al terra: hi enganxaven els xapates a les parets i al cap d’una estona els treien cuits. També vam veure un sastre que feia les gorres típiques dels paixtus i armilles… Ens vam sentir molt bé, allà.

Malala anava a l’escola i era molt bona estudiant fins que els talibans van prohibir que les nenes anessin a escola. I per assegurar-se’n, van cremar els edificis i els van destruir. Llavors ella va començar a escriure un diari on explicava tot això. L’any 2009, la BBC li va proposar publicar-ho. I així va ser, http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7834402.stm

Malala va patir un atemptat taliban i es va recuperar a Gran Bretanya. El juliol de 2013 li van concedir el XXV Premi Internacional Catalunya. El seu missatge va ser clar: “no espereu que ningú ho faci, feu-ho per vosaltres mateixos. La vostra veu pot canviar el món”. Ho havia dit pocs dies abans a la seu de les Nacions Unides, a Nova York. No li va tremolar la veu. Té un blog que val la pena seguir.

Malala, a Barcelona, després de rebre el premi de la Generalitat. Foto: Vilaweb

Malala, a Barcelona, després de rebre el premi de la Generalitat.
Foto: Vilaweb

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Món àrab i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Malala Yousufzai

  1. Emma ha dit:

    Ara l’han portat al Regne Unit, millor… així estarà més segura, no?

  2. Gabriel ha dit:

    Aquesta noieta té uns nassos… m’encanta el seu valor!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s