Malala Yousufzai

Es diu Malala Yousufzai i amb només 17 anys ha rebut el Premi Nobel de la Pau. Qui és aquesta noieta per haver tingut aquest i altres premis?

Vivia a la vall de Swat, al Pakistan. La capital és Mingora, a 900 m d’altitud. S’hi arriba pel coll de Malakand a través de plantacions de blat de moro, canya de sucre i haixix. Més endavant hi ha camps d’arròs, albercoquers, tarongers… Després, la carretera passa per Batkhela i Chakdara, terra que trepitjà Alexandre el Gran. Quan jo vaig estar a Mingora, em va encantar el seu basar, amb barreja de races i cultures. Una companya va comprar un parell de llimones a un xicot d’un carret, que no ens va voler cobrar. A canvi li vaig donar una xapa del Cobi (era l’any 92!). Vam passar per una fleca on coïen els pans en un forn al terra: hi enganxaven els xapates a les parets i al cap d’una estona els treien cuits. També vam veure un sastre que feia les gorres típiques dels paixtus i armilles… Ens vam sentir molt bé, allà.

Malala anava a l’escola i era molt bona estudiant fins que els talibans van prohibir que les nenes anessin a escola. I per assegurar-se’n, van cremar els edificis i els van destruir. Llavors ella va començar a escriure un diari on explicava tot això. L’any 2009, la BBC li va proposar publicar-ho. I així va ser, http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7834402.stm

Malala va patir un atemptat taliban i es va recuperar a Gran Bretanya. El juliol de 2013 li van concedir el XXV Premi Internacional Catalunya. El seu missatge va ser clar: “no espereu que ningú ho faci, feu-ho per vosaltres mateixos. La vostra veu pot canviar el món”. Ho havia dit pocs dies abans a la seu de les Nacions Unides, a Nova York. No li va tremolar la veu. Té un blog que val la pena seguir.

Malala, a Barcelona, després de rebre el premi de la Generalitat. Foto: Vilaweb

Malala, a Barcelona, després de rebre el premi de la Generalitat.
Foto: Vilaweb

L’agost de 2021 va demanar als països europeus que NO tanquessin les fronteres davant l’allau de refugiats del seu país. Nascuda el 1997 el 2021 es va casar amb un empresari d’origen pakistanès a Gran Bretanya, con continua amb la feina d’activista per l’educació de les nenes.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Món àrab i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Malala Yousufzai

  1. Emma ha dit:

    Ara l’han portat al Regne Unit, millor… així estarà més segura, no?

  2. Gabriel ha dit:

    Aquesta noieta té uns nassos… m’encanta el seu valor!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s