Puig l’Agulla

Per unes hores, hem compartit conversa, silencis, somriures i delits. I per una estona, hem deixat “al núvol” la immensa tristesa de tot el que ens envolta.

Parc modernista de les Set Fonts. Sant Julià de Vilatorta

Parc modernista de les Set Fonts. Sant Julià de Vilatorta

Sortim de Sant Julià de Vilatorta (Osona) després de deixar el cotxe a l’aparcament del parc modernista de les Set Fons. Si alcem el cap, veiem, dalt del turó del davant, les ruïnes del castell de Bellpuig. Cap allà hem de pujar, però abans fem un cafè al bar Núria, un edifici modernista preciós.

bellpuig

Castell de Bellpuig

EL camí recorre part del GR-2, de Bellpuig al Puig l’Agulla per la carena, entra la plana i la riera de sant Julià i és un camí planer d’uns 4,5 km que arriba al santuari del Puig l’Agulla.

Després de passar entre boscos d’alzines, arribem al coll de la Costa o de la Creu, just a sobre de la C-25, l’Eix Transversal. Aquí hi van fer un fals pont i hi han plantat petits pins, que és el hi havia abans. El camí que continua és una pineda i després tornem a passar per boscos d’alzines (també trobem esbarzers, cirerers d’arboç i una mena de cards), a més de força ciclistes.

Eix Transversal. Viaducte Font de la Riera

Eix Transversal. Viaducte Font de la Riera

El santuari és de l’any 1775, d’estil renaixentista i està adossat a una masia transformada en restaurant. L’any 1654 els francesos van incendiar l’església de S. Julià i llavors el poble passà a venerar la Verge en aquest puig. Avall, vistes del pla i del poble de Taradell.

puigagulla

Santuari Puig l’Agulla

Baixant per un sender de fort pendent avall, arribem al poble de Vilalleons, que era autònom fins que l’any 1945 es va fusionar amb Sant Julià. A més de masies disperses hi ha un petit nucli amb un parell de restaurants i l’església de Santa Maria de Vilalleons.

Vilalleons

Vilalleons

Pugem per un trencant de fort pendent amunt fins retrobar la carena per on hem començat l’excursió. Dinem al restaurant La Troballa de Sant Julià, un altre edifici modernista, molt bo tot, i sortint fem un tomb per admirar els nombrosos edificis i torres modernistes, la plaça de l’Ajuntament i l’església (campanar romànic). Hem fet uns 10 km i la conclusió d’avui ha estat aquesta: “A les penes punyalades i als disgustos gots de vi!”

Sant Julià de Vilatorta

Sant Julià de Vilatorta

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Puig l’Agulla

  1. kim ha dit:

    sou unes grans caminantes…..

  2. DOlors G ha dit:

    Jo de petita hi havia anat molt, a S Julià, és preciós! Cases del segle XVIII en andavant, molts esgrafiats…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s