Què hi fa una muralla de 2,5 m d’ample en una península a 750 m d’altitud, envoltada de cingles per tres angles excepte per un i des d’on veiem el pla de la Calma, els cingles de Bertí, la plana de Vic i els Pirineus?
Anem al Centre d’Informació del Brull al costat de l’església de Sant Martí i a sota d’un turonet del davant on hi ha les restes del castell del Brull (s XI-XII). Seguim una pista asfaltada que ressegueix la serra de l’Arca i ens desviem a la dreta per arribar a Casademunt, una casa d’espiritualitat que fa anys havia estat sanatori on el poeta Rosselló-Pòrcel hi va passar els últims dies de la seva vida. Al costat, l’església modernista del Sagrat Cor, molt potent. Tornem a la pista i continuem per boscos on predominen alzines, roures i pins. Passem el serrat de la Creu, el pla del Monjo, el pla del forn i arribem al collet dels Contrabandistes.
Trepitgem neu i aguantem el fred, amb la sort de tenir un dia assolellat i clar. Baixem cap al Boix i arribem a les muralles, al turó de Montgròs, a 750 m d’altitud, en una peninsuleta plana sobre l’afrau del Montanyà, envoltada de cingles per totes bandes excepte per un; des d’aquest indret es controlava una de les vies de penetració a la plana de Vic des de la costa, per coll Formic. La fortificació era la defensa per l’únic punt vulnerable, l’oriental.
Els elements més antics de la fortificació poden ser del segle V aC, quan hi vivien els ibers ausetans i és possible que servís de refugi en moments de crisi per a la població que vivia als voltants i els ramats; l’amplada dels murs era de 2,2 a 2,5 m. Al s IV aC es va bastir una nova muralla d’uns 150 m per protegir una superfície de 9 ha, i durant el IIIa C es van reforçar i ampliar murs i torres, però cap el 200 aC o a la II Guerra Púnica es va destruir.
A l’Edat Mitjana es va reutilitzar i al s XIV es va abandonar definitivament fins que cap els anys 70 i 80 del s XX es van començar els primers treballs, després que durant anys fos utilitzada com a pedrera per construir les cases dels voltants. Ara d’hi continuen fent excavacions periòdiques amb l’esperança de treure a la llum més elements que permetin anar descobrint tots els interrogants sobre aquesta cultura.
Al Centre d’Informació del Brull (Parc del Montseny, tel 93 884 06 92), hi ha alguns objectes de ceràmica, explicacions i una maqueta.
No savia que hi havia restes ibèriques tan a prop… que curiós. Potser un dia ens hi aocstem a visitar-les, gràcies
Retroenllaç: Balanç del blog. 2013 | gloriacondal