Historia menor de Grecia

Si ens diguessin que ens parlaran de la història menor de Catalunya, què pensaríem? Que potser preferim la major? Una història menor és de segona categoria? Doncs Pedro Olalla ens proposa parlar-nos de tot el que ha estat la història de Grècia, que, en bona part, també és tot la nostra, però d’una manera diferent, perquè és rigorosament històric pel que fa al contingut i, alhora, rigorosament literari pel que fa a la forma.

Acròpolis Atenes

Acròpolis Atenes

Comença amb un petit relat situat l’any 750 aC a les costes de Jònia on un home es proposa narrar el que la tradició li ha fet arribar en un gran poema on es mostri la grandesa dels homes, on el dolor per la mort d’un enemic sigui narrada amb el mateix dolor que la d’un aliat, on el que és ocult i etern aparegui al costat d’allò humà. L’home és Homer. Llavors, per ordre cronològic fins l’any 1955 segueixen un conjunt de petites narracions (2 o 3 pàgines cadascuna) on es van succeint històries que parlen de sentiments, descobriments, invasions, lluites… a través de la vida de filòsofs, escriptors, camperols o navegants. I és a partir d’aquestes “històries menors” que anem copsant la història en majúscula, la de Grècia i la nostra, la que de vegades s’ha ocultat en les gran enciclopèdies, la que no només parla de noms de vencedors o de grans perdedors.

historia menor de grecia

Historia menor de Grecia

Olalla diu que el que fa millor el món és la voluntat i la integritat d’algunes persones i si avui el món és, en algunes coses, millor que en el passat, és perquè hi ha hagut homes que en algun moment han preferit fer el que consideraven bo encara que hagin fracassat o encara que la seva hagi estat només una victòria moral. Les conquistes de la civilització son efímeres i cal defensar-les cada dia quan surt el sol. I acaba: “l’única civilització possible i digna d’aquest nom és la que uneix els homes contra la barbàrie”.

Pedro Olalla és un escriptor asturià que viu a Atenes; des del 1994 treballa com a professor al Instituto Cervantes d’Atenes i al Parlament Grec.

Historia menor de Grecia. Pedro Olalla. Acantilado. 2012. 372 p.

 

 

 

 

 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Historia menor de Grecia

  1. Tere ha dit:

    Fa uns msos vaig descubrir aquest home en un vídeo on parlava de la crisis. Em va encantar el que deia, tant de Grecia com d’España. Després vaig veure que tenia un bloc, el que vosaltres doneu, i vaig seguintlo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s