Caminada per la pell. Igualada

Arribem a Igualada i una vella olor coneguda ens impregna. No és la d’un examant, sinó la dels adobs.

Adoberia Igualada

Adoberia Igualada

A Igualada, el s. XVIII els blanquers o adobers, deixen el clos de les muralles medievals i s’estableixen extramurs, on conviuen cases i fàbriques. Són un centenar d’adoberies, amb uns 300 obrers. El portal dels Blanquers era l’entrada i una mica més enllà, a la plaça dels Blanquers, s’hi acumulaven les pells salades o seques que havien de ser adobades; les subhastes es feien al carrer de S. Antoni, per lots de 600 kg, que arribaven en carros.

Cases barri del Rec. Igualada

Cases barri del Rec. Igualada

Nosaltres vam sortir de Cal Boyer, on hi ha el Museu de la pell i comarcal de l’Anoia, antiga fàbrica cotonera del finals del XIX o Vapor Vell. Al pati hi ha una sínia que funcionava amb energia de sang, situada a frec del rec, que es feia servir per pujar l’aigua a un nivell superior amb un mecanisme anomenat llanterna.

Extracció d'aigua de la pell. Igualada

Extracció d’aigua de la pell. Igualada

Vam acostar-nos fins a la Cotonera, de la família Godó, del XIX, que va ser el primer lloc on va funcionar amb màquina de vapor. Imitant les fàbriques angleses, tenia 5 plantes. Ara estan netejant i reforçant l’edifici.

L'Adoberia. Rec Igualada

L’Adoberia. Rec Igualada

Baixem fins al rec, documentat ja el s XIII, que fa 3 km i recull l’aigua del riu Anoia a través d’una resclosa. Al principi feia funcionar molins fariners. A tot el rec observem els contraforts adossats a les façanes de les adoberies. Ens aturem a l’Adoberia, una magnífica sala amb voltes, i al Segall o Can Valls (XVII-XVIII) rehabilitada, conserva intactes el clots i acull iniciatives relacionades amb la creació i el disseny.

Interior de l'Adoberia. Igualada

Interior de l’Adoberia. Igualada

Cal Granotes, adoberia del XVIII és ara un museu on es pot veure tot el procés de fabricació d’una adoberia preindustrial, des de la preparació (remull, ferrejar, encalcinar, pelar, descarnar, toscar, rendir), a l’adob (mesa, reforç i colga) fins a l’assecador, a la segona planta (estirar, estrebar, eixamorar, donar química i carnellejar). Al pati hi ha un molí d’escorça, de tracció animal, que reduïa l’escorça de les alzines, bedolls, pins, castanyers… i altres materials vegetals rics en taní, a petits fragments que, barrejats amb aigua, servien per adobar les pells.

Moli d'escorça. Igualada. Can Granotes

Moli d’escorça. Igualada. Can Granotes

Carrer del Rec. Igualada

Carrer del Rec. Igualada

El Rec. Canaló d'aigua. Igualada

El Rec. Canaló d’aigua. Igualada

A Cal Sabaté vam admirar l’edifici modernista (1912-1919), projecte de Josep Ros ia nomenada la catedral dels blanquers. Allà mateix, al c/Sol, la remodelada adoberia que serà un espai cultural i gastronòmic, el Somiatruites.

Cal Sabaté. Igualada

Cal Sabaté. Igualada

Somiatruites. El Rec. Igualada
Somiatruites. El Rec. Igualada

Al Museu del Traginers es pot veure l’evolució del transports relacionat amb diferents oficis. També hi ha un excel·lent bar-restaurant que recomanem.

Jornades Paisatge i patrimoni industrial

Jornades Paisatge i patrimoni industrial

Vam conèixer tot això perquè vam participar en la Jornada Paisatge i patrimoni industrial. A la tarda, amb membres dels Amics del Rec vam fer aquest recorregut, amb la companyia del Sr. Magí Puig, que coneix tot allò més bé que ningú. Ens explicava que va estudiar de jovenet la carrera de químic a Sarrià i després va marxar a Alemanya a aprendre’n més i un any i mig després tornava a Igualada a posar tota la saviesa al servei del seu poble. Ara hi ha 29 adoberies que donen feina a unes 750 persones. El 80% del que fabriquen es destina a l’exportació. El grup RecStores ha sabut dinamitzar els espais i ja van per la vuitena edició.

Contraforts del rec. Igualada

Contraforts del rec. Igualada

Mentrestant, a Mollet, la Teneria Moderna Franco Espanyola, la Pelleria, nascuda el 1897, que havia arribat a tenir 800 treballadors, va morir i va ser saquejada fins a l’última peça, per la desídia dels últims propietaris (BBVA) i la ineptitud de l’Ajuntament.

Un record per a totes les persones que van treballar en aquest ofici en condicions duríssimes, a Igualada, a Mollet i arreu del món.

Teneria Moderna Franco Española SA

Teneria Moderna Franco Española SA

Teneria Moderna Franco Española SA

Teneria Moderna Franco Española SA

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s