Jaipur, Agra, Delhi

Jaipur. India

Jaipur. India

Quantes vegades hem volgut fotografiar persones en un país exòtic? Doncs en aquest viatge el joc ha anat a l’inrevés. La gent del país ens feia fotos a nosaltres. Érem els diferents.

Jaipur. Ambert Fort

Jaipur. Ambert Fort

Hem vist grans contrastos, com piles de brutícia a tocar de joies arquitectòniques. Hem trobat gent amable i també gent -poca- que intenta treure’t el que pugui. Pels carrers hem conviscut amb vaques, rucs, micos, esquirols, elefants, camells i cavalls, tot en un caos organitzat. Sorolls permanents dels clàxons, regateig, els colors, els picants i les pudors…

tuk tuk India

tuk tuk India

Sempre pel nostre compte, ens vam allotjar 2 nits a Jaipur (B&B Bhola Bhawan) una ciutat que ens va encantar (li diuen ciutat rosa, però més aviat és terrosa) amb una urbanització geomètrica, en part, dels temps colonials. Hi vam trobar una cercavila festiva i vam visitar el Palau dels vents (Hawa Majal), un palau estret on les dones de l’harem veien passar la vida des de les 953 finestres que té. A tocar, l’Observatori astronòmic de Jai Singh (Jantar Mantar), fet per un rei que preferia l’astronomia a les guerres; ben mirat, podria ser una immensa esplanada d’escultures contemporànies.

Palau dels vents

Palau dels vents

Jantar Mantar. Jaipur

Jantar Mantar. Jaipur

Al costat, el City Palace, una joia de l’arquitectura del s XVIII, com els altres. Fora dels límits de la ciutat, el gran llac Man Sagar, amb el palau Jal Majal enmig, el cenotafi Royal Gaitor, el fort de Nahargarh i, sobretot el fort Amber, impressionant. A la posta de sol i a l’altra banda de Jaipur, el Sun temple, envoltats de micos per totes bandes.

Fort Amber. Jaipur

Fort Amber. Jaipur

Temple del sol. Jaipur

Temple del sol. Jaipur

De Jaipur a Agra hi vam anar amb tren, 1a classe, perfecte i barat. Allà vam passar 2 nits més, a Aman Homestay. Vam visitar el Taj Majal, la perfecció i el record de l’amor d’un rei vidu i l’endemà vam anar a Agra fort, una fortalesa on el fill va tancar el pare, perquè deia que s’havia trastocat; des de la torre, Shahjahan veia el mausoleu de la seva estimada esposa.

Quitxalla al Taj Majal

Quitxalla al Taj Majal

Kinari basar. Jaipur

Kinari basar. Jaipur

Al mercat de Kinari no hi havia cap turista, tot eren colors, olors, caos circulatori. Passat el riu, un altre mausoleu, d’abans del Taj, Itimad-ud-daula’s (li diuen el Baby Taj). I encara enllà, un altre, Chini ka Rauza, bastant fet pols, on trobàrem canalla jugant al criquet i tifes de vaca asssecades per servir de combustible. Des del bosquet de Mehtab Bagh vam contemplar al Taj Majal des de l’altra banda del riu Yamuna.

Chini ka Rauza. Agra

Chini ka Rauza. Agra

Riu Yamuna, darrera del Taj Mahal

Riu Yamuna, darrera del Taj Mahal

Fatehpur Sikri a uns 40 km, és una ciutat construïda per l’emperador mongol Akbar el s. XVI, amb edificis força conservats. Per primer cop, aquí ens vam sentir assetjats per venedors de tota mena. També vam anar a Sikandra, un conjunt de mausoleus on hi ha enterrat Akbar i altres nobles.

Fatehpur Sikri. Mesquita

Fatehpur Sikri. Mesquita

Tren Índia

Estació de tren Índia

De nou amb tren fins a Delhi, ens vam allotjar a prop del Red fort (Lal Qila), que vam visitar. Amb quasi 13 milions d’habitants, superpoblada i contaminada, amb enormes diferències entre barris congestionats i pobres i barris rics, ens vam moure amb metro, taxis, tuc-tucs i a peu.

Basar a Delhi

Basar a Delhi

Vam anar al complex de Qutb Minar al sud, imponent, i d’allà a la Tomba de Safdar Jang, un dels últims exemples d’arquitectura mongol. Després vam anar als Jardins de Lodi, un parc de 360.000 m2 amb tombes dels soberans de dinasties que regnaren al nord de l’Índia durant el segle XVI i també vam anar al Mausoleu d’Humayun enmig d’un jardí molt gran, del 1570.

Lodi Gardens. Delhi

Lodi Gardens. Delhi

La Porta de l’Índia és un arc construït en honor als 90.000 soldats morts en la 1a Guerra Mundial en benefici dels colonitzadors. Al fons de l’av. Raj Path, la més ampla de Delhi (Lutyens, 1921), el Rashtrapati Bhavan (Palau presidencial) de 1920. A prop, el Parlament. Caminem fins a Janpath o Mercat Tibetà d ‘artesania i dinem en un restaurant molt popular, el Sarvabhana. A pocs metres, Hailey Lane, on hi ha un pou de 60 m, molt curiós, Agrasen ki Baoli del s XIV. No gaire lluny, Connaught Place una construcció formada per cercles i columnes.

Agrasen ki Baoli. Delhi

Agrasen ki Baoli. Delhi

La majoria dels visitants que hem trobat eren gent del mateix país, s’endevina una classe emergent i és bo. Hi havia eleccions. Poc canviarà en un país on des de Ghandi han acostumat a pelar a qui no els agrada. No és fàcil organitzar un lloc tan gran i divers. Marxem amb bon gust. Ha estat un tastet d’una setmana.

DOcumental sobre el Taj Majal: https://www.youtube.com/watch?v=1HOibxn5tZo 

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges, Viatges per Orient Mitjà - Àsia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Jaipur, Agra, Delhi

  1. caterina ha dit:

    Un reportatge fantàstic!!! Envejota!!! Entenc molt bé aquesta cosa de que te fotografiïn a tu per ser el diferent. A la Xina ens va passar exactament el mateix! 😀

  2. kim ha dit:

    les fotos man portat molts records, també e recordat la facilitat per fer fotos a la gent, els i agrada !!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s