The lunchbox

A Mumbai (Índia) hi ha 5.000 homes analfabets que treballen de repartidors de carmanyoles. Ho fan des de fa 120 anys. Cada matí, els dabbawallahs recullen els menjars acabats de fer per les mestresses de casa i els porten als llocs de treball dels homes i a la tarda retornen les carmanyoles a les cases. La Universitat de Harvard va estudiar aquest sistema, amb la conclusió que només una entre 8 milions arribava a un lloc equivocat. The lunchbox és la història d’una d’aquestes carmanyoles.

La carmanyola que prepara Ila (Nimrat Kaur), no arriba al seu marit, sinó a un home gran, Saajan (Irrfan Khan), a punt de jubilar-se. El menjar és boníssim perquè ella vol atreure l’atenció del seu home per la via de l’estómac, però quan li pregunta al vespre, s’adona que no li ha arribat. A partir d’aquí, s’inicia un anar i venir de missatges entre ella i l’home que rep la carmanyola… fins que se citen en un restaurant. Ell hi va, però quan veu la joventut i la bellesa d’ella, no gosa donar-se a conèixer. Soledats, esperances, tristeses, temors, il·lusions. Continuen les notes i ella li fa una proposta agosarada. Somien, tots dos, una vida molt diferent però es pot convertir en realitat? Ho deixem aquí.

Destaquem dos temes de la pel·lícula: la presència de la tia d’Ila, que viu al pis de sobre, però que no veiem mai, perquè només sentim els diàlegs entre les dues, des de la cuina, i veiem la cistella que puja i baixa amb el que s’intercanvien. El segon tema, el de Shaïkh, (Nawazuddin Siddique) el xicot que aspira a substituir Saajan a la feina, rebut primer amb indiferència però que aconsegueix anar estovant-li els sentiments.

Algunes seqüències d’aquest drama romàntic amb guió i direcció de Ritesh Batra, se’ns han fet llargues i hauríem retallat força minuts, però la recomanem, per la novetat del tema, pels actors, pel tast d’Índia. Bona fotografia (Michael Simmonds) i banda sonora (Max Richter). El 2013 va ser premiada als Festivals de Cannes i de Toronto.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a The lunchbox

  1. Antonia ha dit:

    la vaig veure. em va fer gràcia que el camí de les carmanyoles sigui el camí de trobsda d’ells…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s