Dos vidas

Durant l’ocupació nazi de Noruega (1940-1945), algunes dones noruegues van tenir relacions amb membres de l’èxercit nazi i en van néixer fills. Aquesta pel·lícula explica el cas d’una nena a qui van separar de la mare i se la van emportar a Alemanya.

Himmler havia muntat el 1935 l’organització “Lebensborn” per crear la raça ària pura a través d’un sistema que avui seria semblant a les mares de lloguer. Durant la II Guerra Mundial aquesta idea es va ampliar i Noruega (l’esperit víking els agradava) en va formar part; es diu que uns 7.000 infants noruecs van anar a parar a les “Lebensborn”. Després, a la RDA (l’Alemanya de l’est), la temible Stasi va utilitzar les noies i nois que havien crescut en aquests orfanats per convertir-los en espies. La pel·lícula (Zwei leben) se situa el 1990, l’any després de la caiguda del mur de Berlín i la protagonista és Katrine que fa 20 anys que viu a Noruega quan rep la visita d’un advocat que està treballant en el cas.

Bud (Noruega). Búnquers de la II Guerra Mundial

Bud (Noruega). Búnquers de la II Guerra Mundial

L’argument d’aquest drama és una mica confús, els salts enrera ens han embolicat, però amb el crescendo a mesura que transcorre el drama, ens hem anat aclarint. L’actriu protagonista, Juliane Coger, fa molt bé el seu paper de dona conscient de tot el que fa, freda, mentidera, sincera al final, que ens fa entendre les seves profundes contradiccions buscant, al capdavall una família, afecte i amor. La que representa la mare és Liv Ullmann a qui coneixem de fa molts anys de les pel·lícules amb Ingmar Bergman. Es mostra continguda, però amb un rostre que parla per mil paraules. El guió és de Georg Mas i la direcció de Judith Kaufmann, a partir de la novel·la d’Hannelore Hippe.

Se l’ha comparada amb La vida de los otros, i és inevitable pensar-hi, però són diferents i potser aquella era més rodona.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Dos vidas

  1. Gabriel ha dit:

    La vaig veure fa uns dies. La vaig trobar interessant encara que havia escoltat comentaris que era fluixa. El tema per mi era nou, frapant i la gran Liv Ullman està genial, mesurada, plena de dolor reprimit…. molt bé!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s