Ermites de la Damunt i S. Jordi de Puigseslloses

Ruta planera per dues ermites de Collsacabra relacionades amb el poeta Jacint Verdaguer, que es pot fer des de Tavèrnoles o Folgueroles.

Tavèrnoles

Tavèrnoles

Nosaltres sortim de Tavèrnoles. Baixem cap al torrent del mateix nom i caminem cap a l’esquerra per la pista paral·lela al torrent fins arribar a la masia del Foquers; just al davant hi ha unes escales de pedra (uns 250 graons) fins a la carena. És un momentet. Un cop a dalt, anem cap a la primera ermita que avui visitem, la Damunt.

Escales del Foquers

Escales del Foquers

Els primers documents que en demostren l’existència són del s. XIII; d’allà es veuen els Pirineus i la plana de Vic. De petit, Verdaguer hi venia amb sa mare, i de vell, hi tornà. Al costat de l’ermita hi ha un jardí plantat el 1990 per l’Associació d’Amics de Verdaguer, inspirat en el poemari Brins d’Espígol. Llàstima que en ple hivern ho estava gaire ufanós.

Ermita de la Damunt Ruta verdagueriana

Ermita de la Damunt
Ruta verdagueriana

Baixem avall i passem pel mas Torrents (on vivien els avis de Verdaguer). Allà anem pel camí de l’esquerra fins que trobem unes grans lloses al terra; just després hi ha el torrent de Folgueroles, que travessem.

Masia i ermita de Sant Jordi de Puigseslloses

Masia i ermita de Sant Jordi de Puigseslloses

Passem per unes granges. El camí és ple de fang i sort que és ben gelat, així no ens embrutem gaire. Passem per can Gelabert i més endavant pel mas de Puigseslloses, amb una gran bassa al davant. Fa estona que albirem el petit turó coronat per l’ermita de Sant Jordi de Puigseslloses. En el petit replà, un gran dolmen, sepulcre megalític d’uns 10 m de llargada i 3 d’amplada, dels inicis de l’Edat del Bronze (2.100-2.500 aC, no res), fet amb les lloses que hi ha prop del torrent. A la capella, del 1477, Verdaguer hi cantà missa el 1870. Des del mirador tens la sensació que ets al melic de la plana de Vic, envoltat de muntanyes 360º.

Turó amb l'ermita de Sant Jordi de Puigseslloses

Turó amb l’ermita de Sant Jordi de Puigseslloses, sota les línies elèctriques de la MAT

Ermita i dolmen de Puigseslloses

Ermita i dolmen de Puigseslloses

Tornem pel mateix camí (sender PR C-40 de marques grogues i blanques) fins al vial asfaltat. D’aquí arribaríem en poca estona a Folgueroles, però anem en direcció contrària cap a Tavèrnoles passant per davant de cal Banús, una masia del s. XVI que ara és una casa rural. Trobem la pista a la dreta que ens porta a Tavèrnoles, creuem el torrent i pugem fins al centre del poble, on hi ha l’Ajuntament, Biblioteca, Oficina de Turisme i l’església de S. Esteve, amb campanar i laterals romànics.

Davant el mas de Puigselloses, fragment poema Verdaguer

Davant el mas de Puigselloses, fragment poema Verdaguer

Ruta fàcil, planera, quasi urbana ja que és molt a prop de Folgueroles i Tavèrnoles. Passant per la C-25 es veu perfectament l’ermita de S. Jordi de Puigseslloses. A Tavèrnoles no hem trobat cap bar però a Folgueroles hem fet un cafè a la terrassa del bar de la plaça Verdaguer, tocant a l’església de Santa Maria amb un sol tímid que de mica en mica ens ha anat deixant. Acabem la jornada. Però ja fem plans per la propera.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s