Costa sud de Califòrnia. De Carlsbad a San Diego

Carlsbad. California

Carlsbad. California

Tothom coneix la ruta 66 però… i la 101? També es considera una ruta història, però és menys famosa. Va paral·lela al mar i a la I-5. Fa quatre anys l’havíem fet de S. Francisco a Sta. Bàrbara (Big Sur). Ara hem fet part del North County, tallant per dalt i allargant per baix. No té la bellesa salvatge i indòmita de Big Sur. Tot està molt urbanitzat i es passa d’un lloc a un altre sense gairebé adonar-te’n.

Ruta 101 al seu pas per Encinitas

Ruta 101 al seu pas per Encinitas

Carlsbad és coneguda perquè té un parc temàtic, Legoland, sobre el popular joc de construcció. Les platges són de sorra blanca i fort onatge, com a totes les que trobem. La majoria de la gent del país hi va a surfejar, a primera hora del matí. Cap al migdia les marees pugen i llavors tots desapareixen. Alguns aprofiten per pescar amb canya i quan més tard les aigües reculen, deixen un estel d’algues, petxines i formes geomètriques impressionants. Els vigilants de la platja, dins la seva cabina, vigilen que tot vagi bé.

Platja Encinitas

Platja Encinitas

Al sud tenim Encinitas, un poble al llarg de la carretera i la línia de tren. Les platges estan amagades. El primer dia, després de pujar un carrer costerut i veure el mar, no hi podíem accedir perquè una filera de cases privades ho impedien, però de tant en tant hi ha unes escales per baixar, perquè són penya-segats alts i la platja és molt avall. A més, com que hi ha poca sorra, quan la marea puja no queda espai, per això tanquen la platja de 2 a 4 de la tarda, és a dir, posen un prohibit baixar l’escala. Al centre d’Encinitas hi ha un antic teatre, la Paloma (1928), i l’estació de tren. Els ràpids que van de Los Angeles a San Diego no hi paren, però hi ha una mena de rodalies que sí. De nit els sentim com si el tinguéssim a l’habitació.

La Jolla. San Diego

La Jolla. San Diego

Del Mar és el poble més luxós del comtat. La gent es troba a Seagrove Park, una esplanada de gespa tocant al tren, davant del mar, per jeure i fer-hi picnic. Són famoses les curses de cavalls.

La Jolla. Foques al sol. Els dilluns, els dimarts, els dimecres...

La Jolla. Foques al sol. Els dilluns, els dimarts, els dimecres…

La Jolla. Alguns diuen que el nom ve de «joya» i d’altres afirmen que ve de «mut la hoya» que els indis deien i vol dir: el lloc de les moltes cales. El nucli fort està sobre un penya-segat i el lloc es va posar de moda perquè l’hereva de la premsa escrita Ellen Browning Scripps s’hi instal·là el 1897 i va aportar diners per millorar-ho. Contractà l’arquitecte Irving Gill que li donà un estil propi. No és com altres platges que havíem vist fins ara, sinó que té entrants i sortints, coves, roques… que la fan diferent de les altres, de sorra blanca i a recer de les marees. Hi ha diners, però també hem vist grups de quitxalla d’escoles, molts, que hi anaven a nedar i a aprendre surf. Veiem la Children’s Pool, creada la dècada dels anys 30, municipal, on l’hereva pagà la construcció d’una paret per protegir-la de les fortes onades. Però a més de quitxalla hi van començar a aparèixer foques, i llavors els nedadors no hi anaven. Foques o nedadors? Sembla que al final han arribat a una mena d’entesa de facto: les foques es queden en unes roques una mica més amunt, on no hi van nedadors, i la piscina queda tota per a la canalla. Nosaltres hem estat molta estona mirant-les com jeien i feien pudor, força. Hi ha la Cova on es pot baixar i veure des de dins el mars. Al parc, amb gespa i arbres, hi havia molta gent jaient, menjant, xerrant… un plaer.

Loma Point lighthouse

Far de Punta Loma

San Diego. Quan el 1840 EUA arrabassà aquesta ciutat a Mèxic, era un petit poble. Uns anys després hi van descobrir or, i tot va brillar… fins que l’or s’acabà, i va ser per temes militars que va revifar: un port d’aigües profundes situat en un lloc privilegiat del mapa durant la I Guerra Mundial, i també de la II i una península, Point Loma, que forma una barrera natural per protegir el port. El 1852 el govern havia declarat l’àrea reserva militar i encara ho és. Les temperatures oscil·len entre 10 i 20º, però a l’estiu hi ha molta calitja. De fet, la primavera i la tardor és el millor moment per anar-hi. I a l’hivern també, amb temperatures suaus i molt sol.

San Diego. California. Downtown

San Diego. California. Downtown

La ciutat dóna de sí segons el que convingui. Si es viatja amb canalla o joves, tenim el Zoo, el parc Balboa o SeaWorld. Té una Universitat important, sobretot en ciències i matemàtiques. Si es prefereix bona gastronomia, copes i festa, està garantit, i si preferixu la natura, us proposem el que vam fer: el Monument Nacional de Cabrillo, a Punta Loma i l’illa de Coronado.

Hotel del Coronado. San Diego

Hotel del Coronado. San Diego

Cabrillo era un explorador portugués que arribà aquí el 1542. La península de la Loma és sorrenca, hi ha aiguamolls i abunden les mates de salvia costera (sage scrub), protegida. Hi arriben cada any més de 25.000 balenes grises des de l’Àrtic (entre gener i febrer) on les femelles donen a llum les cries. Pugem per un caminet fins a la caseta del far. Les vistes avui no permeten gran cosa, hi ha molta calitja i amb prou feines es veu el que tenim a davant.

Baixem de la Loma cap al port i l’aeroport, al centre de la badia, passem pel dowtown, amb els gratacels i creuem el pont de 3,41 km inaugurat el 1969 fins a l’illa de Coronado. Just després de passar ens aturem al parc a la riba on les vistes del pont i del skyline són molt bones. La imatge més emblemàtica de l’illa és l’Hotel del Coronado del 1888. Tot és ple d’hotels, restaurants, bars i botigues. Al final de la punta hi ha la platja estatal de Silver Strand.

A 36 km de carretera hi ha Tijuana (Mèxic), que és la ciutat estrangera més visitada pels nord-americans, però la perillositat dels darrers anys ha fet baixar molt el turisme. Però això ja és una altra història.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Amèrica i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Costa sud de Califòrnia. De Carlsbad a San Diego

  1. Carme Ruiz ha dit:

    Aquest tram em sembla molt interessant, M, han agradat molt les explicacions.

  2. Adela ha dit:

    Quin plaer llegir-te

  3. Retroenllaç: 56 dies als Estats Units | Gloria Condal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s