La templanza. Maria Dueñas

La TEMPLANZA

La virtut de la temprança

Com sabem, la temprança és una virtud cardinal, però en la novel·la és el nom d’una vinya de Xerès que passa a ser propietat del protagonista. Explica l’autora que el llibre va sorgir precisament pel seu interès en aquest lloc i aquella època, tot i que s’inicia al Mèxic del 1860, ja independent del regne d’Espanya, sota la presidència de Juárez, amb contínua inestabilitat política per les batalles entre liberales i conservadors. La situació passa després a La Havana, a Cuba, que encara depèn d’Espanya, amb el cultiu del sucre i l’esclavitud legal i acaba a Cadis i Xerés, en ple esplendor per les exportacions de vins, una excepció dins l’empobrida Espanya d’Isabel II.

Per primera vegada, Maria Dueñas fa que el principal protagonista sigui un home, Mauro Larrea, i ho aconsegueix molt bé. Però al seu costat hi ha un parell de dones molt potents, Soledad Montalvo i Carola Gorostiza.

PORTADA LLIBRE LA TEMPLANZA. mariadueñas.es

PORTADA LLIBRE LA TEMPLANZA.
mariadueñas.es

Mauro Larrea neix en un poble d’Oviedo (Navarra), es casa i tenen dos fills, Mariana i Nicolàs, però la seva dona mort en aquest segon part. Decideix marxar a Mèxic a fer fortuna, treballa de miner i viu pobrament, però és treballador, intuitiu i llest. Aconsegueix ser un pròsper propietari de mines i triomfa, però quan el coneixem a la novel·la acaba d’arruinar-se. La seva filla Mariana, amb qui té molt bona relació, està casada amb una família aristocràtica mexicana i és la seva aliada permanent. El fill petit, Nicolàs, el té a París, estudiant, amb la idea que torni per casar-se amb una rica hereva, Teresa Gorostiza.

Habana, Cuba, palacio

La Havana. Palacio Segundo Cabo.
Foto: GloriaCondal

Mauro veu que a Mèxic no hi té res a fer, fa un emprèstic sobre la seva finca, malvén la resta de patrimoni i marxa a Cuba, a veure com pot refer la vida. Allà coneix Carola Gorostiza, una dona intrigant i manipuladora que fa creure al seu marit que ell li va al darrera. El seu home, Gustavo Zayas és de Xerès, d’una important família vinatera, els Montalvo, que havia deixat Andalusia per algun tèrbol assumpte familiar. Aquest reta Mauro a jugar-se una herència a Xerès a una partida de billar, esport que tots dos dominen molt bé. Guanya Mauro i se’n va cap a Espanya per fer-se càrrec de l’herència, vendre-la i poder retornar a Mèxic a pagar els deutes i refer la vida, però els plans es trastoquen. Tenen nom de dona: Soledad Montalvo.

Castillo El Morro Habana

Castell Morro. La Havana. Foto: GloriaCondal

Sol és guapa, néta del poderós bodeguer i casada de molt jove amb un anglès 30 anys més vell que ella, per interès del pare per unir negocis, Edward Claydon, marxant londinec de vins. Davant d’un home feble, amb problemes mentals i enganyat pel seu fill Alan, fruit d’un 1r matrimoni, que el va desplumant, Sol s’espavila de fa dies. Quan Mauro Arriba a Xerès es troba amb tot el merder. I l’ajuda, perquè se n’enamora.

Encara hi ha un personatge secundari de qui volem parlar, Santos Huesos, un indígena chichimecaque coneix Mauro de quan feina de minaire, fidel, espalvilat i anafalbafet, que l’acompanya tota la trama fins al final, amb un petit incident, i és que s’enamora de la serventa-esclava de la malvada Carola Gorostiza, coa que complica una mica més la trama.

Maria Dueñas descriu amb tots els detalls les figures, les finques, els cellers, les festes de societat, les cases de prostitució cubanes, els advocats i la bona gent, com el metge Manuel Ysasi, amic de la família, prudent i honrat, que es veu ficat, malgrat seu, en els embolics. La descripció de les caves, les vinyes, i l’economia que rondava al voltant de la producció i exportació de vins de Xerès està documentadíssima, com detalla la mateixa autora.

La trama té un final, però obert. Hi haurà continuació?

Havíem llegit la 1a novel·la, El tiempo entre costuras, que també ens va agradar.

Editorial Planeta. 2015. 544 pàg.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s