Mister Holmes

El gran investigador s’ha fet vell, perd la memòria i està malalt. Refugiat en una casa de camp al comptat de Sussex, l’acompanya una serventa i el seu fill Roger, mentre ell s’entreté tenint cura d’un munt d’abelles. Va resoldre molts casos, però n’hi ha un que cueja. Aquesta és la trama de la pel·lícula.

Mister Holmes

Mister Holmes

És l’any 1947 i Holmes té 90 anys. Es conscient que va perdent, però conserva les seves qualitats de raonament i deductives ben vives. Cada cop més té pèrdues de memòria i escriu un diari on va anotant tot el que recorda per escapar de la demència senil. És conscient que el seu excompany Whatson, amb els seus escrits, ha fet d’ell un personatge que no s’avé a la realitat: ell no fuma en pipa (prefereix un bon cigar) ni porta aquella famosa gorra.

El nen, de 14 anys, veu en ell una mena de pare i un company. Aprèn com tenir cures de les abelles i l’esperona a resoldre el cas d’un home que una vegada el va contractar per esbrinar què passava amb la seva dona, que havia tingut dos avortaments i li havien aconsellat no tornar-ho a intentar. Estava molt trista i s’havia refugiat en aprendre a tocar  una mena d’harmònica de vidre amb poders ocults. El marit tenia por de les males influències d’això. Holmes la segueix i dedueix que ha comprat un verí per matar el marit. Parla amb ella, li atreu aquella dona llesta i maca, tan deprimida. Fins i tot li podria fer alguna proposta, però la convenç que vagi amb el marit i es quedi amb ell. Ella llença el verí que havia comprat al davant d’ell i se’n va. Holmes s’assabenta després que es va llençar a la via del tren. A partir d’aquí, la seva vida va fer un tomb. Va deixar la feina i es va isolar. I mentre va recordant aquest cas, esperonat pel nen, que aprèn d’ell les seves capacitats d’onbservació i deducció, Holmes es va tornant més humà, més humil. Fins que al nen li passa una desgràcia i ell se sent culpable.

Mister Holmes

Mister Holmes

Pel·lícula sobre la vellesa i la pèrdua de facultats, sobre la soledat (ell, sempre sol. La dona que es tira al tren també, malgrat el marit), i sobre la ficció com a eina útil per enfrontar-se a moments complicats.

Finalment, fixeu-vos bé en la diferència entre abelles i vespes (les primeres, quan piquen, deixen el fibló i moren; en canvi, les vespre, no el poden i continuen vives). Això és important al final de la pel·lícula.

Basada en el llibre Un sencillo truco mental de Mitch Cullin, molt ben dirigida pel gran Bill Condon, Ian McKellen fa de Holmes, perfecte, Laura Linney fa de Sta. Munro, la serventa, (ambdós nominats a Oscars per altres treballs) i el nen Milo Parker és en Roger, que també ho fa molt bé.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s